Home »

 

MESAJUL A.C.M.R.R.A.G. CU PRILEJUL ANIVERSĂRII A 115 ANI DE ATESTARE ISTORICĂ DE CĂTRE BATALIONUL 53 GENIU ,,SCORILO” DEVA

Aniversarea, la 01.04.2023, a 115 ani de atestare istoric și activitate neîntreruptă în slujba patriei de către Batalionul 53 Geniu ,,Scorilo” din Cetatea Devei, constituie realmente un nou prilej pentru membrii Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu ,,General Constantin N. Hârjeude a-și exprima cu satisfacție și mândrie camaraderească, recunoștința față de personalul batalionului pentru preocuparea constantă de a menține vie flacără tradițiilor și spiritul unei arme de bază din compunerea Armatei României – Arma Geniu.

Incontestabil, Batalionul 53 Geniu ,,Scorilo” este descendent unic al Batalionul 1 Pionieri constituit la 01.04.1908 în Cetatea Băniei, devenit unul dintre cele 7 regimente de pionieri constituite în Armata României la 01.04.1922, și anume Regimentul 1 Pionieri Craiova, regiment care, ulterior a funcționat în garnizoana Deva sub denumirea de Regimentul 169 Pionieri, Regimentul 54 Pionieri, repectiv Regimentul 54 Geniu ,,Sarmizegetusa”.

Dragi camarazi activi din Batalionul 53 Geniu ,,Scorilo”!

Preluînd trecutul și tradițiile istorice ale unităților menționate ați dobândit o vechime existențială demnă de admirat, și în consecință v-ați asumat datoria de onoare fată de înaintași, de a menține și face mai puternic ,,lanțul tradiției” care, așa cum aprecia ilustrul general de geniu Constantin N. Hârjeu, este ,,aducătorul de forță morală care-i leagă pe oștenii de azi cu cei ce-au fost cândva și cu cei ce le vor urma”.

Cu certitudine, în Cartea de Onoare a Armatei României se regăsesc înscrise la loc de cinste și glorioasele fapte de armă și jertfele săvârșite de către înaintașii dumneavoastră în timpul campaniilor celui de-al doilea război balcanic din anul 1913, ale Marelui Război pentru Întregirea Națională din anii 1916 -1919 și ale celui de-al doilea război mondial.

De-alungul celor 115 de ani în slujba patriei, fără excepție, contigentele de cadre militare și trupă ale corpului de geniu din care faceți parte, sub diferitele sale denumiri anterioare, au trudit la realizarea sistemelor de fortificare a țării pentru apărare, și-au probat înaltele virtuți ostășești și tehnico-inginerești pe terenurile și-n poligoanele de instrucție, pe șantierele reconstrucției și construcției naționale, cu prilejul intervențiilor în diverse situații de urgență civilă în folosul autorităților locale și al populației civile, precum și în cadrul multiplelor exerciții internaționale de parteneriat sau misiuni în sprijinul păcii în afara teritoriului național.

Stimați camarazi!

Suntem prezenți la un moment aniversar cu o încărcătură emoțională aparte. În context, consider că este datoria noastră a tuturor geniștilor activi și din rezervă să ne îndreptăm mai mult ca oricând, cu evlavie și recunoștință, gândurile și către înaintași, să aprindem simbolic torțele recunoștinței, să-i omagiem și să-i cinstim așa cum se cuvine pe toți cei ce s-au jertfit pentru libertatea, întregirea și unitatea neamului românesc, ori prin fapte semnificative și puterea cuvântului au asigurat suportul real al propășirii, gloriei și renumeului Armei Geniu, iar în cadrul acesteia a pionierilor militari din toate timpurile.

Fiți mândri de minunatul dumneavoastră tezaur istoric!

Purtați cu cinste ștafeta tradiției ce va fost încredințată, înnobilați-o și predați-o cu mândrie generațiilor viitoare! Fiți solidari, sprijiniți-vă ca adevărați camarazi atașați realmente spiritului și valorilor specifice Armei Geniu, nu vă limitați la statutul de funcționari ai M.Ap.N.

În zi de mare sărbătoare, în numele geniștilor din rezervă și retragere, vă prezint un emoționant onor camaraderesc, vă felicit pentru remarcabilele realizări adăugate în propria Carte de Onoare, deschisă în urmă cu 115 de ani, iar totodată, exprim respectul și prețuirea pentru contribuția Dumneavoastră la perpetuarea imaginii și a prestigiului de care Arma Geniu se bucură la nivelul organismului militar național și al societății civile.

Fie ca acest eveniment aniversar memorabil să aducă în sufletul tuturor celor prezenți, satisfacția deplină a revederii, liniște sufletească și puterea de a străbate în continuare viață fără griji majore, să fiți sănătoși și să vă bucurați pe deplin de împlinirile profesionale și familiale.

 

La mulți ani în liniște și pace!

 

Președintele

Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere

din Arma Geniu ,,General Constantin N. Hârjeu”â

Colonel (rtr.)  Ioan Mocan