Prezentare Generală A.C.M.R.R.A.G.
Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Arma Geniu ,,General Constantin N. Hârjeu“ (prescurtat A.C.M.R.R.A.G.) este o organizație obștească, deschisă, democratică și independentă, constituită prin libera voinţă de asociere a cadrelor militare, în rezervă și retragere, în vederea desfăşurării în comun a unor activităţi cu caracter educativ, cultural, de odihnă şi recreere, precum şi de sprijin şi ajutor reciproc în promovarea drepturilor şi intereselor membrilor săi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
A.C.M.R.R.A.G. este continuatoarea acțiunilor începute la 21.05.1976 din inițiativa grupului fondator din garnizoana București, cunoscute sub denumirea de ,,Întrunirea Anuală a Ofițerilor de Geniu“, care s-au ținut cu regularitate, în ultima decadă a lunii mai, în toți anii ce au urmat de atunci până în 1989, pentru a sărbători Ziua Geniului și omagia promoțiile de ofițeri la aniversarea a 60, 50, 40 și 30 ani de la absolvirea școlii militare și obținerea gradului de sublocotenent (locotenent).
Și-a dobândit statutul de persoană juridică română de drept privat, neguvernamentală, independentă, non-profit, apolitică, prin Sentința nr. 1183 / 20.04.1990 a Judecătoriei Sectorului 1 / Municipiul București.
Are sediul central în București, str. Grigore Cobălcescu, nr. 28, sector 1 (localul Casa Oștirii) și Filială în garnizoanele Brăila și Buzău.
A.C.M.R.R.A.G. este afiliată la Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ,,Alexandru Ioan Cuza“ și are relații de colaborare oficiale cu Asociația Națională a Veteranilor de Război, Uniunea Veteranilor de Război și a Urmașelor Veteranilor, Asociația Cadrelor Militare din Trupele de Căi Ferate și Transporturi Militare, Asociația Națională Cultul Eroilor,,Regina Maria“ și Asociația ,,Foișorul de Foc“ Voluntariat și Parteneriat pentru Viață.
Însemnul heraldic al A.C.M.R.R.A.G. are forma unui medalion pe marginea căruia, în cadrul unui inel circular, este înscrisă pe fond negru cu litere aurii denumirea sa oficială. În centrul acestuia, pe fond roșu, este gravat în culoare aurie semnul de armă purtat de geniștii români, în perioada interbelică, indiferent de specialitatea lor (săpători-minari, pontonieri, transmisiuni, căi ferate, guarzi/constructori, tracțiune automobilă, pionieri, poduri, drumuri, foto – cinema, aerostații, proiectoare, columbărie etc.), încadrat pe lateral de două ramuri de măslin.
Asociația are Steag, Fanion și Insignă de Identificare proprii, cont bancar și își sărbătorește Ziua de atestare existențială în fiecare an la data de 21 Mai.
Deviza asociației este: SEMPER FIDELIS GENIUS!
Detalii cu privire la scopul, obiectivele, calitatea de membru, organele de conducere, patrimoniu, activitatea financiar-contabilă și planificarea activităților sunt prevăzute în Statutul Asociației și Programul Anual de Activitate.