SIMPOZION DEDICAT ZILEI PONTONIERILOR ROMÂNI
Joi, 22 februarie 2024, col.rtr. Mocan Ioan, președintele Asociației, a participat la simpozionul cu tema „Pontonierii la ceas aniversar”, desfășurat în sala de festivități a Cercului Militar Brăila.
Evenimentul a fost organizat de către Filiala Brăila a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu” (ACMRRAGe) pentru a cinsti ZIUA PONTONIERILOR, sărbătorită în fiecare an la 25 februarie.
Anul acesta se împlinesc 158 de ani de când la 25 februarie1866, prin decretul nr. 259 al Locotenenței Domnești a Principatelor Unite Române s-a înființat în București prima companie de pontonieri, marcând astfel începutul procesului de constituire în cadrul Armei Geniu, a subunităților și unităților specializate în asigurarea trecerilor peste cursurile apă.
Simpozionul a debutat cu intonarea Imnului Național și a continuat cu prezentarea unor comunicări despre istoricul pontonierilor și viitorul acestora de către: gl.bg.dr.r. Soare Gheorghe (președintele Filialei Brăila a ACMRRAGe), col.rtr. Mocan Ioan (președintele ACMRRAGe), col.rtr. Iancu Fănel, dr. Trifan Adrian (cercetător în cadrul Secției de Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”), col.rtr. Giurgea Constantin (Filiala Brăila a Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”) și lt.col. Tănase Ștefan (înlocuitorul comandantului Batalionului 72 Geniu, Brăila). De asemenea a făcut o scurtă prezentare privind viitorul înzestrării unităților de geniu, col. Călin Sorin, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”. Moderatorul simpozionului a fost lt.col.rtr. Postelnicu Cezar.
La activitate au participat membri ai Filialei Brăila a ACMRRAGe, col. Călin Sorin, comandantul Brigăzii 10 Geniu, lt.col. Tănase Ștefan înlocuitorul comandantului Batalionului 72 Geniu, reprezentanți ai Muzeului Brăilei „Carol I”, Filialei Brăila a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și ai Filialei Brăila a Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, precum și absolvenții cursului de bază (formare) ofițeri de arma geniu, promoția februarie 2024.
După terminarea simpozionului, participanții au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Pontonieri din Războiul de Independență, situat în Ansamblul Comemorativ al Eroilor Neamului de lângă cazarma Batalionului 72 Geniu.