SĂRBĂTORIREA ZILEI ARMEI GENIU LA 165 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE ÎN GARNIZOANA RÂMNICU VÂLCEA

Miercuri, 29.05.2024, la Centrul de Instruire Sprijin de Luptă ”Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat ceremonia militară și religioasă prilejuită de sărbătorirea a 165 de ani de la înființarea Armei Geniu, în prezența colonelului Remus Filimon, comandantul Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre.

La activitate au participat reprezentanți ai autorităților locale: Oprea Mihai, prefectul județului Vâlcea, Gutău Mircia, primarul municipiului Râmnicul Vâlcea, Marin Florian, vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea.

Au fost prezenți șefi ai structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate, din garnizoana Râmnicu Vâlcea, comandanți sau reprezentanți ai unităților de geniu și ai altor unități militare din țară, cadre militare în activitate și în rezervă.

Trebuie remarcat faptul că la această activitate a participat un foarte mare număr de cadre militare în rezervă și retragere, precum și de civili care au activat în această instituție de-a lungul timpului.

Printre invitați s-au aflat col. Brok Ștefan-Ludovic, șeful de stat major al Brigăzii 10 Geniu ”Dunărea de Jos” și foști comandanți ai instituției militare de învățământ vâlcene, cum ar fi general de brigadă rtr. Țârdea Dumitru, colonel rtr. Popoiu Fănel, colonel r. Marin Dan, colonel ing. r. Arinton Cristian și col.r. Barbu Petre.

De asemenea au participat președinții filialelor județene ale Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, col.rtr. Dabu Vasile și Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, prof. Petrescu Eugen.

Din partea  Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Arma Geniu ”General Constantin N. Hârjeu” (A.C.M.R.R.A.Ge.) au fost prezenți colonelul rtr. Mocan Ioan, președintele asociației și colonel rtr. Popoiu Fănel, președintele Sucursalei Buzău a asociației.

Activitatea a debutat cu primirea raportului de către col. Filimon Remus, comandantul Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre și săvârșirea serviciului religios de către un sobor de preoți.

S-a dat apoi citire ordinului șefului Statului Major al Apărării emis cu prilejul sărbătoririi a 165 de ani de la înființarea primului batalion de geniu în Armata României.

Au susținut alocuțiuni referitoare la importanța evenimentului și de felicitare la adresa geniștilor vâlceni col. Gâju Marius-Nicușor, comandantul centrului, Oprea Mihai, prefectul județului Vâlcea, Gutău Mircia, primarul municipiului Râmnicul Vâlcea, col. Filimon Remus, comandantul Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre, col.rtr. Mocan Ioan, președintele A.C.M.R.R.A.Ge., col.r. Marin Dan, fost comandant al unității, prof. Petrescu Eugen, președintele Filialei Județene Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”.

În cuvântul său, col.rtr. Mocan Ioan a evidențiat importanța și semnificația evenimentului sărbătorit, contribuția geniștilor la toate acțiunile Armatei Române pe câmpurile de luptă în decursul istoriei, la realizarea unor mari obiective economice și edilitare. De asemenea a reliefat importanță anului 2024 pentru geniști, în contextul în care în acest an au trei sărbători de suflet, și anume: 165 de ani de la înființarea Armei Geniu, 40 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre-Marea Neagră și 50 de ani de la inaugurarea Drumului Transfăgărășan.

După rostirea alocuțiunilor a urmat momentul de înmânare a unor plachete, diplome și distincții acordate invitațiilor și personalului unității.

Au primit placheta aniversară prefectul județului Vâlcea,  Mihai Oprea, primarul municipiului Râmnicul Vâlcea,  Mircia Gutău, vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea Florian Marin, general de brigadă rtr. Dumitru Țârdea, colonel rtr. Popoiu Fănel, colonel r. Marin Dan,  colonel ing. r. Arinton Cristian, colonel rtr. Mocan Ioan, colonel r. Aldescu Ilie,  profesor Petrescu Eugen și colonel Filimon Remus.

Cu acest prilej colonelul rtr. Mocan Ioan a înmânat din partea A.C.M.R.R.A.Ge., col. Gâju Marius-Nicușor, comandantul centrului, Placheta aniversară ”40 de ani, Canalul Dunăre-Marea Neagră”.

În cadrul ceremoniei un moment aparte l-a constituit cel al trecerii în rezervă a plutonierului adjutant Vancea Pompei Sergiu, după 36 de ani de carieră militară, acesta fiind decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Terestre.

Ceremonialul militar și religios s-a încheiat cu defilarea unității.

Invitații au vizitat apoi o expoziție de tehnică și echipamente de geniu și EOD.

În încheierea manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Armei Geniu la Centrul de Instruire Sprijin de Luptă ”Panait Donici”, a fost dezvelită o placă comemorativă, care să amintească generațiilor următoare că la 31 mai 2024 s-au împlinit 165 de ani de geniu.

Cu prilejul sărbătoririi a 165 de ani de la înființarea Armei Geniu, Centrul de Instruire Sprijin de Luptă ”Panait Donici” a realizat: un număr aniversar al ”Revistei Armei Geniu”; un pliant cu informații despre arma geniu, structurile de geniu din Armata Română existente la acest moment și despre A.C.M.R.R.A.Ge.; o plachetă cu însemnele heraldice ale tuturor structurilor de geniu și A.C.M.R.R.A.Ge.  plasate pe un suport reprezentând harta României.