SĂRBĂTORIREA ZILEI ARMEI GENIU LA 165 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE ÎN GARNIZOANA BRĂILA

Vineri, 31.05.2024, la sediul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” a avut loc o ceremonie militară și religioasă pentru sărbătorirea a 165 de an de când la 31 mai 1859 a fost înființat primul batalion de geniu, prin decret semnat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a însemnat nașterea Armei Geniu în Armata României.

După primirea raportului de către comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, col. Călin Sorin, un sobor de preoți a săvârșit slujba de pomenire și cinstire a memoriei eroilor din Arma Geniu.

În continuare s-a dat citire ordinului șefului Statului Major al Apărării privind sărbătorirea a 165 de ani de la înființarea Armei Geniu și mesajului șefului Statului Major al Forțelor Terestre.

Au prezentat alocuțiuni:

  • col. Călin Sorin;
  • Badiu Virginia-Loredana, subprefect al județului Brăila;
  • col.r.lector univ.dr Andrei Constantin, a prezentat și mesajul adresat cu ocazia Zilei Armei Geniu de către comandantul (rectorul) Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu;
  • col.rtr. Mocan Ioan, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu” (A.C.M.R.R.A.Ge.).

După susținerea alocuțiunii sale, col.rtr. Mocan Ioan, a înmânat comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, col. Călin Sorin, Fanionul de Reprezentare al A.C.M.R.R.A.Ge., în semn de prețuire și înaltă apreciere a contribuției aduse la menținerea și dezvoltarea colaborării dintre Brigada 10 Geniu și Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu ,,General Constantin N. Hârjeu”,

În cadrul ceremoniei, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” a oferit invitaților mape cu pliante aniversare, numărul aniversar al ”Revistei Armei Geniu” și insigna reprezentativă a geniștilor români, lansată cu prilejul împlinirii în anul 2009 a 150 de ani de la înființarea armei geniu. Totodată a conferit unor militari, pentru merite și rezultate deosebite obținute în teatrele de operații și pe timpul desfășurării misiunilor specifice, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Merit „În Slujba Păcii” clasa a III-a și Emblema de Merit „În Serviciul Armatei României” clasa a III-a.

La activitate a participat din partea A.C.M.R.R.A.Ge., col.rtr. Mocan Ioan, președintele Asociației și col.rtr. Ene Eugen (fost locțiitor al comandantului Bg. 10 Ge.). Au fost prezenți în număr mare și membrii Filialei Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge. în frunte cu președintele acesteia, gl.bg.r.dr. Soare Gheorghe (fost comandant al Bg. 10 Ge.).

Ca invitați au mai participat la eveniment:

  • reprezentanți ai autorităților locale: Badiu Virginia-Loredana,  subprefect și Dobre Ionuț-Ciprian, vicepreşedinte al Consiliului Județean;
  • foști comandanți ai 10 Ge.: gl.bg.rtr. David Alexandru, gl.bg.r. Ionescu Vasile;
  • șefii structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate din garnizoana Brăila;
  • comandanții unităților militare din garnizoana Brăila;
  • comandanții unităților subordonate Bg. 10 Ge.;
  • col.r.dr. Andrei Constantin, fost comandant al Batalionului Nave Treceri Fluviale și în prezent lector universitar în cadrul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu;r.dr. Andrei Constantin, fost comandant al Batalionului Nave Treceri Fluviale și în prezent lector universitar în cadrul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu;
  • cadre militare în activitate, în rezervă și retragere care au activat în structurile Bg. 10 Ge.

 

Ceremonia militară s-a încheiat cu defilarea comandamentului brigăzii și a subunităților de brigadă, în acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila.