PREDAREA-PRIMIREA COMENZII BATALIONULUI 96 GENIU “CETATEA BUCUREȘTI”

 • 30 Iunie 2022gl.lt.rz. Ioniță Ariton, gl.bg.rz. Soare Gheorghe, col.rz. Mocan Ioan, col.rtr. Gargaz Marian, col.rz. Iloiu Adrian, col.rz. Gheorghe Anghel și lt.col.rz. Praporgescu Claudiu au participat la ceremonialul militar organizat la Batalionul 96 Geniu ,,Cetatea București” cu prilejul predării-primirii Drapelului de Luptă și a comenzii unității, între lt.col. Gimiga Silviu și mr. Șerban Dănuț (fost comandant al Batalionului Nave Treceri Fluviale Brăila).

Ceremonialul a fost condus de către col. Călin Sorin – comandantul Brigăzii 10 Geniu ,,Dunărea de Jos” Brăila.

Cu același prilej a fost prezentat și Ordinul Șefului Statului Major al Apărării în baza căruia lt.col. Gimiga Silviu a fost numit Șef Birou Geniu EOD și C-IED în cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, iar Mr. Ferenț Cristian – comandantul Grupului 2 EOD București a fost împuternicit la comanda Batalionului Nave Treceri Fluviale Brăila.

La festivitate au participat, în calitate de invitați:

 • gl.lt.rz. Tomescu Cătălin, fost comandant al Corpului Multinațional Sud-Est Sibiu;
 • gl.bg.rz. Ionescu Vasile, fost comandant al Brigăzii 10 Geniu ,,Dunărea de Jos” Brăila;
 • gl.bg. Lungu Ovidiu, comandantul Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava” București;
 • col.ing. Pușcău Horia, locțiitorul șefului de Stat Major pentru Sprijin / Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est Sibiu (fost comandant al Batalionului 96 Geniu);
 • col. Pârva Mihai – directorul Statului Major al Forțelor Terestre;
 • col. Giuhat Ștefănel – comandantul Centrului 70 Geniu Pantelimon;
 • col.dr. Raneti Maria – șeful Centrului de Transfuzii a M.Ap.N. București;
 • lt.col. Sean Shields – șeful echipei de consilieri din armata SUA, pe lângă Brigada 10 Geniu Brăila;
 • lt.col. Cojocaru Tiberiu – șeful Structurii Geniu / Comandamentul Diviziei Multinațională de Sud-Est București;
 • lt.col. Păcurar Marius, comandantul Batalionului 52 Geniu „Tisa” Satu Mare;
 • lt.col. Dubină Florin, comandantul Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu” Brăila;
 • lt.col. Brok Ludovic, comandantul Batalionului 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia;
 • lt.col. Vâlcu Laurențiu – comandantul Batalionului 110 Sprijin Logistic „Maresal Constantin Prezan”  Brăila;
 • lt.col. Bărbulescu Octavian – comandantul Batalionului 500 Sprijin Logistic al Statului Major al Forțelor Terestre;
 • slt.rz. Apostol Marius – președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”.

În numele geniștilor în rezervă și în retragere participanți la ceremonial, col.r. Gargaz Marian a evidențiat remarcabila preocupare a lt.col. Gimiga Silviu pentru realizarea în comun, în cadrul batalionului, a unui Punct de Documentare-Informare cu privire la istoria și tradițiile Armei Geniu, precum și la reprezentarea acesteia în misiuni internaționale de menținere a păcii în teatrele de operații din afara teritoriului național. Totodată a menționat sprijinul acordat de către batalion, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu, în organizarea și desfășurarea unor activități comemorative în garnizoana București.

Având în vedere promovarea în noua funcție de șef Birou Geniu EOD și C-IED în cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, col.rz. Gargaz Marian a oferit lt.col. Gimiga Silviu, Insigna Simbol al Geniului, care să-i amintească permanent de datoria morală de a acționa cu fermitate pentru păstrarea tradițiilor și spiritului de corp al Armei Geniu, precum și a prestigiului de care se bucură aceasta în mediul militar și spațiul public național.

În același context, a fost felicitat și noul comandant al Batalionului 96 Geniu, fiind asigurat totodată de colaborarea necondiționată cu Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu, pentru derularea în comun a unor proiecte având ca tematică istoria și tradițiile militare.

Evenimentul sărbătoresc s-a încheiat în cadrul unei mese camaraderești, organizată la localul 2 al Batalionului 96 Geniu din zona Cățelu.