Comunicat privind participarea la „Comemorarea maresalului C-tin Prezan”

În cadrul manifestărilor dedicate centenarului Marii Uniri, în ziua de 25 august 2018 s-a desfășurat la Dumești și Schinetea, județul Vaslui, un eveniment de mare încărcătură emoțională și patriotică: comemorarea a 75 de ani de la moartea mareșalului Constantin Prezan, supranumit ”Mareșalul Unirii”. Având ca organizatori principali pe doamna dr. Ramona-Maria Mocanu, directoarea Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, pe domnul lt. col. Laurențiu Vâlcu, comandantul Batalionului 110 Sprijin Logistic ”Mareșal Constantin Prezan” Brăila și ca amfitrion la conacul de la Schinetea pe doamna dr. Olga-Florica Macarie, nepoata mareșalului Constantin Prezan, manifestarea s-a desfășurat după următorul program:

10.00 – Vernisajul expoziției ”Eroi ai Primului Război Mondial”, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

12.00 – Ceremonie militară și depuneri de coroane de flori la monumentul ”Mareșal Constantin Prezan” din Dumești.

13.15 – Ceremonie religiosă și depuneri de coroane de flori la mormântul mareșalului Constantin Prezan de la Schinetea.

13.45 – Vizitarea conacului Schinetea.

14.15 – Prânz la Schinetea.

15.00 – La Școala Gimnazială ”Mareșal Constantin Prezan” din satul Dumești au început lucrările simpozionului ”Mareșalul Constantin Prezan – apărător al Marii Uniri”; activitatea a continuat și duminică, 26.08.2018 de la ora 11.00.

Din partea ACMRR din Arma Geniu la aceste manifestări au participat domnii generali Tofan Mihai și Ciornei Vasile, domnii col. Piersică Constantin, Pastia Petru, Cojocaru Stelian, Popovici Ioan, Vasiliu Ion, Andrei Ion, Patrichi Emil, domnul P.A.P. Bugan Gheorghe și doamnele Piersică Ioana și Druțu Alecsandra; delegația asociației a depus coroane de flori atât la monumentul din Dumești cît și la mormântul mareșalului Constantin Prezan din Schinetea. Totodată, conducerea asociației a sprijinit organizatorii evenimentului cu 100 de cocarde tricolore confecționate special pentru această ceremonie. Generalul Mihai Tofan, vicepreședintele ACMRR din Arma Geniu și președintele filialei noastre din Brăila a prezentat, la mormântul marelui patriot român de la Schinetea ”Mesajul ACMRR din Arma Geniu adresat cu prilejul comemorării mareșalului Constantin PREZAN la 75 de ani de la moartea sa” (mesajul poate fi accesat aici).

Pe drumul de întoarcere spre București, o parte din reprezentanții asociației noastre (doamnele Ioana Piersică și Druțu Alecsandra împreună cu domnii col. Piersică Constantin și Patrichi Emil) au poposit și vizitat Mausoleul Eroilor Neamului de la Mărășești, înclinându-se cu pioșenie și la monumetele ridicate în memoria eroilor proveniți din arma geniu, mareșalul Constantin Prezan și generalul Henri Cihoski.

Colonel Emil Patrichi, secretarul ACMRR din Arma Geniu