Noutăți Octombrie 2017

În luna august 2017, sub semnătura domnului general de brigadă (ret.) inginer Florea D. Necula a apărut în spațiul public românesc cartea ”TRANSFĂGĂRĂȘANUL–MĂREȚIA CARPAȚILOR. File de epopee și documentare ”, care, pe parcursul celor 12 capitole readuce în memoria colectivă eforturile deosebite și sacrificiile făcute de armata română și în special de trupele de geniu la edificarea, ”împreună cu ceilalți constructori civili, forestieri, minieri, de drumuri și poduri” a acestei capodopere a capacității inginerești a drumarilor români, militari și civili.

Construit în Masivul Făgăraș din scopuri strategice, economice dar și turistice, drumul care traversează țara de la sud la nord legând Transilvania cu Muntenia și care străbate una dintre cele mai frumoase și spectaculoase zone montane din România va rămâne o lucrare de referință a rețelei de drumuri din România, Europa și chiar din întreaga lume.

Generalul de brigadă (ret.) Florea D. Necula, membru al asociației noastre, s-a născut la data de 05.04.1938 în satul Gruiu, județul Argeș, a absolvit școala militară de ofițeri de geniu și Facultatea de Construcții din Academia Tehnică Militară și a îndeplinit diverse funcții în unități de geniu, de la comandant de subunitate la cele de inginer șef, prim locțiitor al comandantului și de comandant al unei mari unități de drumuri.

Cu experiența acumulată de-a lungul unei strălucite cariere militare și din postura de fost prim locțiitor și inginer șef al Detașamentului de Geniu Transfăgărășan-Nord, autorul acestei lucrări transmite generațiilor prezente și viitoare informații foarte prețioase, direct de la sursă, despre necesitatea construirii acestei căi rutiere, despre alegerea traseului, proiectarea și executarea acestui magnific drum, ”simbol al potențialului uman și economic” al României acelor vremuri.

După ce Top Gear a numit Transfăgărășanul drept cel mai frumos drum din lume, site-ul carsroute.com i-a oferit locul 1 în topul 15 al celor mai frumoase șosele din lume.

Conform acestui site, Transfăgărășanul a întrecut în acest top șosele celebre din Elveția sau Franța, dar și faimoasa și temuta “Șosea a Morții” din Bolivia. Locul 2 a revenit trecătoarei Stelvio, din Italia, care seamănă destul de mult cu Transfăgărășanul, iar pe locul 3 s-a clasat șoseaua Lysebotn din Norvegia.

Autorul acestui volum promite să ”recidiveze” în foarte scurt timp, cu o nouă carte, de această dată despre Canalul Dunăre – Marea Neagră.

Consiliul Director Central