MESAJUL PREȘEDINTELUI ACMRRAG CU PRILEJUL ZILEI SPECIALITĂȚII MILITARE EOD

 

 

MESAJUL PREȘEDINTELUI

ASOCIAȚIEI CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ ȘI RETRAGERE DIN ARMA GENIU

”GENERAL CONSTANTIN N. HÂRJEU”

CU PRILEJUL ZILEI SPECIALITĂȚII MILITARE EOD

  

          La 1 august 2021 se împlinesc 24 ani de când, în baza Ordinului ministrului apărării naționale nr. M. 59 din 30.07.1997, a fost înființat Centrul de Pregătire a Specialiștilor în Controlul Mecanismelor Explozive, moment care marchează și nașterea unei noi specialități în Armata Română, Specialitatea militară EOD.

Apariția acestei noi specialități militare a fost determinată de necesitatea existenței unor structuri cu personal specializat care să poată înlătura amenințările generate de munițiile neexplodate sau de către dispozitivele explozive improvizate din spațiul terestru sau maritim al câmpului de luptă în scopul asigurării protecției forței combative a unităților și marilor unități angajate în operațiile militare sau la pace din zona de responsabilitate stabilită fiecărei structuri EOD pe teritoriul național.

Înființarea Centrului de Pregătire a Specialiștilor în Controlul Mecanismelor Explozive, actuala Bază de Perfecționare EOD, a fost doar primul pas în procesul de dezvoltare a specialității EOD. O continuare firească a momentului de la 1 august 1997, a constituit-o crearea structurilor EOD de intervenție, de nivel grupă, pluton și grup, precum și a structurilor de conducere la toate categoriile de forțe ale Armatei Române, concomitent cu dotarea corespunzătoare a acestora.

Un moment semnificativ în procesul de configurare și reconfigurare al subunităților EOD l-a constituit și introducerea în anul 2007, în structura grupurilor EOD din Forțele Terestre, a echipelor pentru detectarea substanțelor explosive cu ajutorul câinilor, echipele EO-DD.

De la înființare și până în prezent, Specialitatea EOD a beneficiat de un corp de cadre cu experiență și pregătire superioară, care într-o perioadă relativ scurtă de timp a reușit să pună bazele unor structuri moderne, interoperabile cu cele similare din NATO.

În cei 24 de ani de existență, Baza de Perfecționare EOD a avut o evoluție ascendentă, pornind la drum cu un singur curs de perfecționare, a ajuns azi la o gamă variată de cursuri care asigură pregătirea pentru toate misiunile EOD a specialiștilor români, dar și străini din armatele statelor prietene. Datorită abnegației și dăruirii cadrelor care au încadrat sau încadrează baza, s-a reușit ca în prezent procesul de învățământ să fie unul modern, practic-aplicativ și interactiv.

Acționând sub deviza ,,Curaj, tenacitate, profesionalism”, EOD-iștii au fost, sunt și vor rămâne dedicați idealului de a da siguranță și încredere camarazilor lor din celelalte arme.

Subunități și specialiști EOD au participat, începând cu anul 2000, la misiuni specifice în teatrele de operații din Bosnia-Herțegovina, Irak și Afganistan, alături de alte forțe din Armata Română. Rezultatele obținute în aceste misiuni, precum și în cadrul exercițiilor naționale și multinaționale la care au participat au adus aprecieri din partea unor înalți responsabili militari și politici români și ai Alianței Nord-Atlantice.

 

                  Dragi camarazi EOD-iști în activitate și în rezervă,

 

În această zi de sărbătoare vă transmit sincerele mele gânduri de respect și prețuire pentru tot ceea ce faceți sau ați făcut în întreaga dumneavoastră carieră dedicată Specialității EOD.

Cu prilejul aniversării a 24 ani de la înființarea Specialității EOD în Armata României și a Bazei de Perfecționare EOD vă adresez sincere felicitări, vă urez să aveți parte de sănătate, satisfacții tot mai mari și bucurii alături de cei dragi.

 

La mulți ani!

                            Președintele Asociației Cadrelor Militare                           

                           în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu                            

                                          ,,General Constantin N. Hârjeu”                                              

   

Colonel (rtr.) Ioan MOCAN