,,Marșul Recunoștinței” – inițiativa domnului colonel (r) Emil Patrichi

În cadrul manifestărilor ce vor fi programate de către Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Arma Geniu (A.C.M.R.R.A.G.) pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, din inițiativa col. (r) Emil Patrichi (promoția 1979), secretarul asociației, a fost inclus și ,,Marșul Recunoștinței”.

Așa cum a anunțat în mod public pe postul de televiziune Antena 3 în emisiunea Eroul zilei din 11.10.2017, col. (r) Emil Patrichi și-a propus să parcurgă pe jos distanța dintre București și Alba Iulia pentru ca apoi să fie prezent și să participe la manifestările organizate cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2018 din Capitala Marii Uniri.

Plecarea în această acțiune temerară este programată pentru data de 01.11.2018 pe itinerarul București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Sebeș – Alba Iulia, pe o distanță de aproximativ 375 km care va fi acoperită, pe parcursul a 25-27 de zile, în etape cu lungimi diferite, de la 11 la 21 km., distanțe determinate în funcție de dispunerea localităților de-a lungul traseului ales. Col. (r) Emil Patrichi va executa acest marș singur sau împreună cu încă 1-2 persoane având posibilitatea să se cazeze la căminele militare sau la diferite persoane particulare din localitățile traversate, ce vor fi stabilite din timp prin efectuarea diligențelor necesare către autoritățile localităților aflate pe traseul menționat.

În ziua de 16.10.2017, domnul col. (r) Emil Patrichi a transmis, în scris, Ministerului Apărării Naționale, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și Asociației Ofițerilor în Rezervă din România invitația/provocarea ca, în situația în care conducerilor acestor structuri li se va părea interesantă inițiativa sa, să organizeze și acestea deplasarea pe jos a unor grupuri de militari activi și în rezervă, din mai multe zone ale țării, care să conveargă, în ajunul zilei de 1 Decembrie 2018, la Alba Iulia și apoi să participe împreună, în strânsă legătură camaraderească între generații, la ceremoniile organizate cu această ocazie. Astfel s-ar reedita pelerinajul sutelor, miilor și chiar zecilor de mii de oameni care s-au deplasat în capitala Marii Uniri, din toate colțurile țării, ca să participe la Adunarea Națională ce avea să consfințească cel mai măreț act din istoria românilor.

În acest mod s-ar demonstra încă o dată, dacă mai era cazul, unitatea de nezdruncinat dintre organismul militar și poporul român din care acesta s-a născut și ar readuce în atenția opiniei publice contribuția de netăgăduit a Armatei Române la înfăptuirea și apărarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Conducerea A.C.M.R.R.A.G. face apel către camarazii din teritoriu și nu numai, să sprijine realmente, indiferent sub ce formă, inițiativa colegului nostru astfel încât să finalizeze oportun și cu succes acest proiect temerar, demn de prețuire.

Comitetul Director Central