IN MEMORIAM *** Doamna colonel rtr. prof. STELIANA ZAHARCU

S-a născut la începutul anului 1930 în mun. București, într-o familie de italieni, familie în care munca cinstită și respectul față de semeni au reprezentat coordonate fundamentale ale vieții și conviețuirii sociale.

După absolvirea Facultății de Filologie din București, făcând dovada unor capabilități intelectuale și profesionale remarcabile, în urma unei evaluări riguroase, în cursul anului 1954 a devenit cadru didactic la Școala de Ofițeri a Ministerului de Interne din București, instituție la care și-a desăvârșit cariera psiho-pedagogică ca profesor, translator și traducător de limbă italiană.

În activitatea profesională a manifestat un înalt spirit de sacrificiu și identificare deplină cu profesia aleasă, fiind admirată pentru ambiția și eforturile de a-și îndeplini fără cusur îndatoririle din fișa postului, maniera de înaltă competență și demnitate cu care a abordat relațiile de serviciu la toate nivelurile ierarhice.

Întotdeauna s-a dovedit a fi un coechipier solidar, discret și generos, responsabil al faptelor și deciziilor proprii, un pedagog care, cu mult rafinament, a știut să se apropie sufletește de oameni, să-i înțeleagă și să le fie alături în momentele de cumpănă.

A devenit membru simpatizant al Asociației noastre în urmă cu aproape 20 de ani, alături de soțul domniei sale – col. rz. Haralambie Zaharcu. Având această calitate, a susținut necondiționat, financiar și material, multiple proiecte de referință legate nemijlocit de istoria și tradițiile militare naționale. Deseori s-a dovedit a fi ,,mai genist” decât unii dintre camarazii noștri.

În conștiința geniștilor din rezervă și retragere, col.rtr. Steluța Zaharcu va rămâne o distinsă doamnă, onestă, manierată și cumpătată în toate, săritoare la nevoie pentru oricine, capabilă pentru acțiuni caritabile și cu un spirit patriotic de excepție. Niciodată nu a cerut nimănui, nimic, nici chiar atunci când poate era îndreptățită s-o facă.

Calmul și puterea de convingere în activitatea cotidiană, abordarea fără complexe a oricărei acțiuni, generozitatea aparte, vorba blândă plină de optimism și multe alte calități probate în viața de zi cu zi au făcut ca doamna Steluța Zaharcu să fie îndrăgită de către toți cei cu care a lucrat sau colaborat.

Am fost onorați să ne fie alături la evenimentele comemorative  organizate de către militarii geniști din garnizoanele București, Alba Iulia și Brăila, precum și la activitățile de informare-documentare și de agrement în diferite zone din țară.

La rândul nostru, i-am fost alături și am însoțit-o la unele manifestări semnificative organizate de către Asociația ,,Țara Iancului – Iubirea Mea”, domnia sa fiind unul dintre membrii marcanți ai acesteia, un susținător financiar și material al proiectelor cultural-patriotice organizate cu diferite prilejuri.

În semn de prețuire și înaltă apreciere a întregii sale activități, Consiliul Director Central al Asociației noastre i-a conferit d-nei Steluța Zaharcu unele distincții proprii: Medalia aniversară a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu la împlinirea a 40 de ani de activitate, Medalia comemorativă ,,Centenarul Marii Uniri” și Titlul de  ,, Membru de Onoare”.

A fost condusă pe ultimul drum la Cimitirul Militar Ghencea I din București, unde a fost înhumată cu onoruri militare, de către membrii familiei, reprezentanții Asociației noastre și un număr restrâns de foști colaboratori care i-au prezentat un ultim omagiu.

Dumnezeu să-i vegheze somnul de veci în pace!

 

Președinte de Onoare

al Asociației Cadrelor Militare

în Rezervă și Retragere din Arma Geniu

Colonel (rtr) Marian Gargaz