Comunicate Noiembrie 2019

  • 13 Noiembrie, la invitația dl. col.rz. Valentin Tănase – directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, col. Gargaz Marian, col. Florea Ion, col. Patrichi Emil, col.ing. Constantinescu Nicolae, col. Pop Teodor și col.ing. Grădinaru Viorel, au participat la vernisajul expoziției organizată sub genericul „Anotimpuri” la Galeria Artelor / Cercul Militar Național.

Evenimentul a fost onorat cu prezența de către comandantul Comandamentului Logistic Întrunit – gl.lt.dr. Cătălin Zisu, comandantul Cercului Militar Național – col. Dorca Cristian și un numeros public iubitor de artă.

În deschiderea vernisajului, col. Valentin Tănase a prezentat datele cu privire la tematica și structura expoziției, semnificația lucrărilor expuse și autorii acestora, iar  poeta Doina Ghințescu și maestrul Stelian Ungureanu – dirijorul orchestrei Ansamblului artistic al armatei, au susținut un scurt recital de poezie și muzică având ca tematică anotimpul ,,toamna”. Ulterior participanții au vizitat, în voie, lucrările expuse, apreciind fără echivoc valoarea artistică a acestora.

  • 7-8 noiembrie 2019, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România și Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, în parteneriat cu Institutul Central European de Cercetare și Analiză Strategică Polonia, Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară și Colegiul de Afaceri și Antreprenoriat din Ostrowiec, Polonia au organizat Conferința internațională a experților, cu tema “Dezvoltarea cooperării regionale-europene și euro-atlantice  pe linia industriilor de securitate și apărare pentru menținerea și dezvoltarea capabilităților de apărare prioritare. Folosirea programelor de cooperare militară extinsă pentru întărirea securității și apărării în Europa”.

La lucrările conferinței au participat peste 200 de reprezentanți ai unor instituții ale statului, academicieni, cadre didactice universitare, experți din domeniul securității, cercetării și producției de armament din România și din țări precum Polonia, Franța, Georgia, cadre militare active, în rezervă și în retragere, reprezentanți ai ANCMMR, AORR, ADMRR, I2DS, ACMRR/Arma Geniu, ARPIA, Liga Navală Română, ACCSM, precum și reprezentanți ai mass-mediei.

Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu a fost reprezentată de către col.(r) ing. Gheorghe Olaru și col.(r) ing. Nicolae Constantinescu.

Conferința s-a desfășurat pe trei secțiuni – Adaptarea industriilor naționale de apărare ale statelor din central și estul Europei la noul cadru geo – strategic, Programe de cooperare militare și inițiativele special la nivel aliat și în cadrul CSDP al Uniunii Europene și Creșterea importanței cercetării științifice și a tehnologiei în cadrul parteneriatelor. Legătura învățământ tehnic militar – industrie națională de apărare.

Manifestarea științifică, având ca temă dezvoltarea cooperării regionale europene și euroatlantice în domeniul industriei de securitate și apărare pentru menținerea și dezvoltarea capabilităților de apărare prioritare a oferit cadrul academic propice schimbului de idei, exprimării opiniilor și prezentării celor mai noi proiecte și rezultate ale cercetării științifice desfășurate în acest scop.

În programul Conferinței a fost inclusă și vizitarea Laserului de la Măgurele, activitate organizată și condusă de dl. acad. Nicolae-Victor Zamfir, directorul Centrului de cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) și care s-a desfășurat în după-amiaza primei zile a conferinței.