Aniversarea a 25 de ani de la înființarea Batalionului Nave Treceri Fluviale “Danubius”

Vineri, 31.07.2020, Batalionul Nave Treceri Fluviale “Danubius” din Brăila a aniversat 25 de ani de existență ca unitate corp aparte. Batalionul s-a înființat ca unitate corp aparte la data de 01.08.1995, în garnizoana Turnu Măgurele, în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării și a Ordinului General nr. 20 din 06.07.1995 al ministrului apărării naționale. Anterior acestei date, în perioada 1968-1995 a ființat ca batalion în compunerea Regimentului 2 Pontonieri “Eftimie Croitoru”.

Activitățile aniversare s-au desfășurat în format restrâns din cauza măsurilor impuse de pandemia de COVID 19, în cazarma batalionului din incinta Portului militar Brăila, la care, alături de personalul unității, au participat:

 • gl.bg.dr. Soare Gheorghe, directorul Direcției speciale din Guvernul României (fost comandant al batalionului în perioada 2005-2009);
 • gl.bg. Ionescu Vasile, comandantul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”;
 • comandanți ai unor unități de geniu:
  • lt.col. Dubină Florin, comandantul Batalionului 72 Geniu “General Constantin Savu”,  Brăila;
  • lt.col. Brok Ludovic Stefan, comandantul Batalionului 136 Geniu “Apulum”, Alba Iulia;
  • lt.col. Dunărințu Viorel, comandantul Batalionului 52 Geniu “Tisa”, Satu Mare;
  • lt.col. Caloian Marian, comandantul Batalionului 3 Geniu “General Constantin Poenaru”, Buzău;
 • comandanții unităților militare din garnizoana Brăila;
 • cadre militare în rezervă și retragere;
 • reprezentanți ai unor structuri din sistemul de apărare din Brăila.

Din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu  “General Constantin N. Hârjeu” au participat col.(r) Mocan Ioan, președintele Asociației, col.(r) Vasiliu Ion (fost comandant al batalionului în perioada 2001-2005), col.(r) Popoiu Fănel (președintele Sucursalei Buzău) și col.(r) Mainea Aurel (Filiala Brăila).

Activitatea a debutat cu primirea raportului de către gl.bg. Ionescu Vasile, comandantul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, urmată de intonarea imnului de stat și desfășurarea serviciului religios.

Au urmat apoi alocuțiunile comandantului Bg. 10 Ge., gl.bg. Ionescu Vasile, președintelui A.C.M.R.R.A.Ge., col.(r) Mocan Ioan și a comandantului Batalionul Nave Treceri Fluviale “Danubius”, col. Andrei Constantin.

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate ca unitate corp aparte, Consiliul Director Central al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu a donat Batalionului Nave Treceri Fluviale “Danubius” o reproducere a Drapelul de Luptă înmânat primului  Batalion de Geniu din Armata Română, la data de 01 septembrie 1863, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Acesta a fost înmânat comandantului batalionului, col. Andrei Constantin, de către col.(r) Mocan Ioan, președintele A.C.M.R.R.A.Ge.

Ceremonialul a continuat cu înaintarea în grad a unor cadre militare și acordarea unor distincții militare personalului unității care s-a evidențiat în procesul de instrucție.

În încheiere, comandantul batalionului a oferit personalului din subordine și invitaților, diplome și plachete aniversare.

Cu prilejul acestei aniversări, batalionul a editat o interesantă revistă aniversară și un sugestiv pliant de prezentare a unității, amândouă într-o excelentă realizare grafică.

De remarcat că toate activitățile aniversare s-au desfășurat cu respectarea măsurilor stabilite pentru combaterea răspândirii coronavirusului.

Col.(r) Mocan Ioan