Comemorarea Mareșalului Constantin Prezan, la 80 de ani de la trecerea în eternitate

 

În zilele de 26 și 27 august 2023, în localitățile Dumești și Schinetea / județul Vaslui a fost comemorat Mareșalul Constantin Prezan, la împlinirea a 80 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Activitățile dedicate acestui eveniment cultural-patriotic au fost organizate de către Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui în parteneriat cu Primăria comunei Dumești și Batalionul 110 Sprijin Logistic „Mareșal Constantin Prezan” / Brigada 10 Geniu ,,Dunărea de Jos” Brăila, având sprijinul nemijlocit al d-nei dr. Olga-Florica Macarie, nepoata mareșalului.

La acest eveniment, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu ,,General Constantin N. Hârjeu” a fost reprezentată de către: col.rtr. Gargaz Marian și col.rtr. Patrichi Emil / filiala București, gl.bg.rz. Soare Gheorghe și plut.adj.pr.rz. Bugan Gheorghe / filiala Brăila.

În ziua de 26 august s-au desfășurat parastasul și masa de pomenire, organizate de către d-na dr. Olga-Florica Macarie, cu sprijinul părintelui paroh Bogdan Andrei, la mormintele soților Constantin și Olga Prezan, precum și la conacul din satul Schinetea / com. Dumești, locul unde mareșalul și-a petrecut ultimii 23 de ani din viață.

Au onorat cu prezența acest moment de cinstire a memoriei mareșalului și a soției sale, reprezentanți ai Primăriei și ai Consiliului Local din com. Dumești, precum și câțiva localnici care, prin acțiuni voluntare asigură funcționarea utilităților curente și întreținerea curții conacului.

În ziua de 27 august, având ca organizatori principali pe doamna prof.dr. Ramona-Maria Mocanu, directoare a Muzeului Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui, pe domnul lt.col. Vasile Popescu, comandant al Batalionului 110 Sprijin Logistic ,,Mareșal Constantin Prezan” Brăila și ca amfitrion la conacul de la Schinetea pe doamna dr. Olga-Florica Macarie, nepoata mareșalului Constantin Prezan, s-au desfășurat următoarele activități:

 1. Simpozion sub genericul ,,Mareșalul Constantin Prezan – 80 de ani de la trecerea în eternitate, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Dumești. Având-o ca moderator pe d-na prof. dr. Ramona-Maria Mocanu, în cadrul simpozionului au fost prezentate comunicări cu privire la personalitatea mareșalului de către:
  • col.rtr.prof.univ. Petre Otu – Universitatea București;
  • col.rtr.prof.univ. Ion Giurcă – Universitatea Hyperion, București;
  • col.rtr. Mircea Tănase – Fundația „Mareșal Alexandru Averescu”;
  • col.rtr. Marian Gargaz, Președinte de Onoare al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu ,,General Constantin N. Hârjeu.

Cu acest prilej, d-na prof. dr. Ramona-Maria Mocanu a conferit invitaților de onoare, Placheta Comemorativă ,,Onoare Mareșalul Constantin Prezan” emisă de  Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui.

 

 1. Ceremonial militar – religios și depuneri de coroane de flori la monumentul Mareșalului Constantin Prezan din loc. Dumești

La ceremonial au participat reprezentanți ai autorităților administrative locale și județene, ai unor instituții culturale și școlare județene și locale, ai unor structuri militare centrale și teritoriale, ai unor structuri asociative ale cadrelor militare în rezervă și retragere, precum și un număr mare de locuitori și școlari ai comunei Dumești.

Serviciul religios a fost oficiat de către părintele paroh Bogdan Andrei ajutat de un sobor de preoți din zonă.

Prin scurte alocuțiuni, a fost evocată personalitatea mareșalului, de către:  

– doamna Ramona-Maria Mocanu, directorul Muzeului ,,Ștefan cel Mare” Vaslui;

– domnul Ciprian Ioniță Barnea, primarul loc. Dumești, județul Vaslui;

– domnul Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui;

– domnul Dorin Apostu, subprefect al Județului Vaslui;

– domnul col. Vasile Popescu – comandantul Batalionului 110 Sprijin Logistic „Mareşal Constantin Prezan” Brăila;

– domnul col.rz. Mihai Focșa / Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

Mesajul Ministerului Apărării Naționale a fost prezentat de către domnul col. Cristian Dobre, consilier al ministrului apărării, iar mesajul A.C.M.R.R. / Arma Geniu de către domnul gl.bg.rz. Gheorghe Soare, președintele filialei Brăila;

În acordurile Imnului Eroilor au fost depuse coroane de flori de către reprezentanții Consililui Județean și Prefecturii județului Vaslui, ai ministrului apărării naționale și Batalionului 110 Sprijin Logistic, ai Primăriei, Consiliului Local și Școlii Gimnaziale Dumești, ai A.C.M.R.R.Ge. și ai Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea și onorul la mareşal, prezentate de către garda de onoare formată din o subunitate din Batalionul 110 Sprijin Logistic Brăila cu Drapelul de Luptă, o subunitate din Batalionul 202 CBRN Huși, un detașament de elevi din Școala Gimnazială Dumești, echipați în ținuta geniștilor din perioada anilor 1880 și de către Muzica Militară a garnizoanei Brăila.

 

 

 1. Slujbă de pomenire și depuneri de coroane de flori la mormântul Mareșalului Constantin Prezan de la Schinetea;

 Serviciul religios a fost oficiat de către părintele Iulian Apetrii din Suceva.

Au fost depuse coroane de flori din partea Batalionului 110 Sprijin Logistic, a Primăriei și Școlii Gimnaziale Dumești, a A.C.M.R.R. / Arma Geniu și Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

 

La încheierea ceremonialului, participanții s-au reunit la conacul din Schinetea, locul în care mareşalul şi-a petrecut ultimii ani din viaţă, aflat în prezent în proprietatea d-nei dr. Olga-Florica Macarie, unde au vizitat sectorul muzeistic și au participat la masa de pomenire organizată în memoria acestuia.