COMEMORAREA MAIORULUI ING. PANAIT DONICI – COMUNA HORIA –

 

COMEMORAREA MAIORULUI ING. PANAIT DONICI,

ÎNTEMEIETORUL ARMEI GENIU ÎN ARMATA ROMÂNĂ,

ÎN COMUNA HORIA, JUDEȚUL NEAMȚ

 

  • 29.05.2022. În comuna Horia, județul Neamț, la bustul maiorului ing. Panait Donici, ridicat în anul 2019 în curtea bisericii, a avut loc ceremonia de comemorare a acestuia. Activitatea se desfășoară anual, începând cu 2016, în organizarea Filialei Brăila a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu, Parohiei Horia, Primăriei și Consiliului Local al Comunei Horia.

Au fost prezenți un număr însemnat de locuitori ai comunei Horia și reprezentanți ai administrației locale, în frunte cu viceprimarul comunei Mihăilă Sandu. Din partea A.C.M.R.R.A.Ge. au participat: col.r. Mocan Ioan, gl.bg.dr.r. Soare Gheorghe, col.r Antonescu Valentin, col.r. Simion Nicolae, col.r. Popovici Ioan, lt.col.r. Praporgescu Claudiu și plt.adj.pr.r. Bugan Gheorghe.

De asemenea a mai fost prezent la activitate un grup de elevi îmbrăcați în uniformele armatei române specifice secolului XIX și costume populare specifice zonei conduși de prof. Stoian Ramona Monica, directorul  Școlii Gimnaziale ,,Carmen Sylva” din localitate.

Ca invitați au mai participat col. Puluc Silviu, locțiitorul comandantului Bazei 3 Logistice Roman, reprezentanți ai Subfilialei Roman a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și  în Retragere – col.r. Vasile Humă, col.r. Vasile Oprea și plt.adj.pr. Mocanu Stelică din comandamentul Bg. 10 Geniu “Dunărea de Jos” Brăila.

Slujba de pomenire a maiorului ing. Panait Donici, ctitor al Armei Geniu, dar și ctitor al bisericii din localitatea Horia, a fost săvârșită de către părintele paroh Smerea Gheorghe.

După slujbă, personalitatea maiorului ing. Panait Donici a fost evocată în cadrul unor scurte alocuțiuni de către gl.bg.r. Soare Gheorghe, Filiala Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge., Mihăilă Sandu, viceprimarul comunei Horia, col.r. Mocan Ioan, președintele A.C.M.R.R.A.Ge., col. Puluc Silviu, locțiitorul comandantului Bazei 3 Logistice Roman, prof. Stoian Ramona Monica, directorul  Școlii Gimnaziale ,,Carmen Sylva” și pr. Smerea Gheorghe.

Premiul Special ,,Panait Donici”, în valoare de 1.000 lei, a fost acordat elevului Buzău Viorel Constantin din Școala Gimnazială ,,Carmen Sylva”, fiind înmânat de către gl.bg.r. Soare Gheorghe, din partea Filialei Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge. și dl. Sandu Mihăilă din partea Primăriei Horia .

Din partea Filialei Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge., gl.bg.r. Soare Gheorghe a oferit diplome de excelență unora dintre participanți.

Activitatea a continuat cu depunerea de coroane de flori la bustul maiorului ing. Panait Donici. S-au depus coroane de flori din partea:

-primăriei și consiliului local al comunei Horia;

-Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu;

-Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”;

-Subfilialei Roman a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și  în Retragere.

În încheierea activității a avut loc predarea spre îngrijire a ,,Stejarului lui Donici” aflat la intrarea principală în curtea biserici, către elevul Buzău Viorel Constantin, câștigătorul din acest an a Premiului Special ,,Panait Donici”.