ANIVERSAREA A 85 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA CENTRULUI 70 GENIU „GENERAL-MAIOR GHEORGHE TEODORESCU”

Joi, 02.11.2023 a avut loc festivitatea de sărbătorire a zilei Centrului 70 Geniu General-maior Gheorghe Teodorescu, care la 1 noiembrie 2023  a împlinit 85 de ani de la înființare.

Centrul 70 Geniu General-maior Gheorghe Teodorescu este singura unitate tactică de geniu din Forțele Aeriene, continuatorul tradițiilor Regimentului de Geniu Aeronautic înființat la 1 noiembrie 1938.

Ceremonialul militar și religios s-a desfășurat în cazarma unității din Pantelimon, în prezența locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană Leonard-Gabriel Baraboi și a unui mare număr de invitați, cadre militare în activitate și în rezervă, alți invitați din societatea civilă. Festivitatea a fost onorată și de prezența d-lui Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European, fost ministru al apărării naționale și a d-lui  Cecate Florin-Viorel, viceprimarul orașului Pantelimon.

Din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu la această activitate au participat col.rtr. Mocan Ioan, președintele Asociației, gl.bg.rtr. Teodorescu Constantin, col.rtr. Gargaz Marian, col.rtr. Tășcan Petre (fost comandant al unității), col.rtr. Costache Dumitru (fost comandant al unității), col.r. Glod Leonard  (fost comandant al unității) și col.r. Iloiu Adrian.

Cu acest prilej, col.rtr. Mocan Ioan a prezentat mesajul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu și a donat pentru Sala de tradiții a unității, Drapelul de luptă al Regimentului 262 Aerodroame, model Republica Populară Română, reconstituit potrivit originalului existent în Muzeul Militar Național. Drapelul a fost înmânat comandantului Centrului 70 Geniu, lt.col. Răsboi Mihai. De asemenea, a acordat medalia “General Constantin N. Hârjeu”, distincție reprezentativă a asociației,  comandantului unității, lt.col. Răsboi Mihai.

În cadrul ceremoniei, au fost apreciați pentru profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea atribuțiilor funcționale, cadre militare și soldați gradați profesioniști din cadrul unității, precum și alți invitați prin conferirea Emblemei de Onoare a Forțelor Aeriene.

După încheierea festivității a urmat defilarea unității, iar apoi invitații au avut ocazia de a vizita expoziția de tehnică și echipamente de geniu, sala de tradiții a unității și capela militară. De asemenea, au luat parte la un exercițiu demonstrativ organizat de către militarii Grupului E.O.D. al Forțelor Aeriene-anexă la Centrul 70 Geniu.