ANIVERSAREA A 57 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA BATALIONULUI NAVE TRECERI FLUVIALE „DANUBIUS”

Marți, 03.10.2023, în portul militar Brăila a avut loc festivitatea de sărbătorire a zilei   Batalionului Nave Treceri Fluviale „Danubius”, care a împlinit 57 de ani de la înființare. Ceremonialul militar s-a desfășurat în prezența colonelului Călin Sorin, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” și a unui număr important de invitați, cadre militare în activitate și în rezervă sau retragere.

Începând cu acest an, batalionul a preluat tradițiile Batalionului Mijloace Fluviale și Construcții Poduri, înființat la data de 01.10.1966 în cadrul Regimentului 2 Pontonieri „Eftimie Croitoru” din Turnu Măgurele. Acest batalion avea în compunere Compania Mijloace Fluviale,  prima subunitate de acest tip din Armata României. Ulterior, prin transformări succesive s-a ajuns la structura actuală, aflat în compunerea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”.

Din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu (A.C.M.R.R.A.Ge.) la această activitate au participat col.rtr. Mocan Ioan, președintele Asociației și col.rtr. Gargaz Marian.

Printre invitați s-au aflat comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, comandor dr. Chirea Nicu, comandanții unităților militare din garnizoana Brăila și comandantul Batalionului 96 Geniu „Cetatea București”, din București, lt.col. Șerban Dănuț-Adrian.

După primirea raportului și onorului de către comandantul Brigăzii 10 Geniu, festivitatea a continuat cu intonarea Imnului Național și săvârșirea serviciului religios.

Comandantul Batalionului Nave Treceri Fluviale, lt.col. Ferencz Cristian, în cuvântul său, a prezentat pe scurt principalele repere istorice ale unității și principalele realizări obținute în procesul de instrucție, în cadrul exercițiilor la care s-a participat, precum și în misiunile desfășurate în sprijinul autorităților civile.

Cu acest prilej, col.rtr. Mocan Ioan a prezentat mesajul A.C.M.R.R.A.Ge. adresat personalului batalionului și a donat pentru Sala de tradiții a unității, Drapelul de luptă (format redus) al Regimentului 2 Pontonieri „Eftimie Croitoru”, model Republica Socialistă România, reconstituit potrivit originalului existent în Muzeul Militar Național. Drapelul a fost înmânat comandantului  Batalionului Nave Treceri Fluviale, lt.col. Ferencz Cristian.

Un mesaj de felicitare a adresat și col.rtr. Gargaz Marian, care a activat și în cadrul  Batalionului Nave Treceri Fluviale. Totodată acesta a donat pentru Sala de tradiții a unității un  tablou reprezentând Corpul cadrelor militare din Batalionul Nave Treceri Fluviale Turnu Măgurele la sfârșitul anului 1995, anul constituirii ca unitate corp aparte.

În finalul ceremonialului, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, colonelul Călin Sorin și locotenent-colonelul Șerban Dănuț-Adrian, foști comandanți ai batalionului au dezvelit noua Galerie a comandanților (perioada 1966-2023).

Activitatea s-a încheiat cu defilarea Batalionului Nave Treceri Fluviale „Danubius”.