ANIVERSAREA A 165 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

În preajma aniversării a 165 de ani de la înfăptuirea la 24 ianuarie 1859 a Unirii Principatelor Române, în ziua de 23.01.2024, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ,,Alexandru Ioan Cuza” a organizat în sala de spectacole a Cercului Militar Național un simpozion cu tema ,,Evoluția problematicii privind Rezerva Oștirii Române, de la domnitorul Alexandru Ioan Cuza până în prezent”, urmat de un scurt program artistic susținut de către Ansamblul Artistic ,,Doina” al Armatei.

La activitate au participat personalități din domeniul istoriei militare din M.Ap.N., Patriarhia Română, Statul Major al Apărării și alte instituții de profil, cadre militare în rezervă și retragere din structurile asociative ale pensionarilor militari din capitală și județul Ilfov. Din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu ,,General Constantin N. Hârjeu” au participat col.rtr. Mocan Ioan, președintele asociației și col.r. Ivan Nicolae.

În cadrul simpozionului, moderat de gl.mr.rtr. Buciuman Marian, prim-vicepreședinte al A.N.C.M.R.R., au prezentat comunicări: gl.lt.rtr. Băhnărenu Neculai, președintele A.N.C.M.R.R.; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal; cercetător științific dr. Cristescu Sorin; cercetător științific dr. Vișan-Miu Tudor și gl.bg. Vasiliu Adrian /S.M.Ap.

În data de 24 ianuarie 2024, începând cu ora 10.00, cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române, Ministerul Apărării Naţionale a organizat la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane de flori.

La activitate au participat reprezentanți ai Președinției României, Parlamentului, Ministerului Apărării Naționale, primarul Municipiului București, reprezentanți ai structurilor asociative ale militarilor în rezervă și retragere  și un număr însemnat de locuitori ai Bucureștiului.

Din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu ,,General Constantin N. Hârjeu” a participat col.rtr. Mocan Ioan, președintele asociației.

Activitatea s-a încheiat în acordurile Horei Unirii.