ANIVERSAREA A 164 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA ARMEI GENIU ÎN ARMATA ROMÂNIEI

În ziua de 31 Mai 2023, cu prilejul aniversării Zilei Armei Geniu la 164 de ani de la înființare, Consiliul Director Central al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu” în colaborare cu Statul Major al Forțelor Terestre a organizat și desfășurat activități omagial-comemorative, în garnizoana București, după cum urmează:

  • 09.30 10.00, depunerea unei coroane de flori la bustul generalului Constantin N. Hârjeu, patronul spiritual al Asociației, situat pe bulevardul Unirii, activitate la care au participat:

– un grup de membri ai  A.C.M.R.R.A.Ge. format din: gl.bg.rtr. Ciornei Vasile, col.rtr. Gargaz Marian, col.rtr. Belniceanu Petrică, col.rtr. Drideanu  Ion, col.rtr. Pleșanu Marcu, col.rtr. Luca Ioan, col.ing.rtr. Olaru Gheorghe, col.rtr. Năstase Virgil și col.ing.rtr. Nicolici Ștefan;

– un grup de militari din cadrul Centrului 70 Geniu Pantelimon format din: lt.col. Răsboi Mihai – șeful de stat major, plt.adj.pr. Mustață Teodorin – subofițerul de comandă al unității, cap. Alexandru Vlăduț și cap. Popescu Claudiu;

– Mihai Făgădar – instructor principal în cadru Asociației Foișorul de Foc – Voluntariat și Parteneriat pentru Viață, împreună cu 8 elevi voluntari din cadrul Diviziei Civice București.

 

  • 11.00 11.45, Ceremonial militar și religios la Monumentul Eroilor din Arma Geniu și bustul mr.ing. Panait Donici, întemeietorul Armei Geniu în Armata României.

Activitatea a început cu o slujbă de pomenire și cinstire a memoriei eroilor din Arma Geniu oficiată de către părintele Lazăr Valentin din Statul Major al Forțelor Terestre împreună cu părintele Neagu Gheorghe din Centrul 70 Geniu Pantelimon.

A urmat ceremonialul militar de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Arma Geniu. S-au depus coroane din partea:

  • Statului Major al Forțelor Terestre;
  • Statului Major al Forțelor Aeriene;
  • Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu”;
  • Centrului 70 Geniu Pantelimon.

A dat onorul pe timpul desfășurării ceremonialului, garda de onoare formată din  subunități din Batalionul 2 Infanterie și Batalionul 495 Parașutiști din cadrul Forțelor Terestre.

La activitate au participat:

– din partea A.C.M.R.R.A.Ge. un grup de 35 membrii împreună cu președintele Asociației, col.rtr. Mocan Ioan. Printre participanți s-a numărat și d-na Olga Macarie,   nepoata Mareșalului Constantin Prezan;

– mr. Raluca Popescu, șef Birou Geniu și EOD/Comandamentul Componentei Terestre, împreună cu un grup de cadre militare din Arma Geniu din Statul Major al Forțelor Terestre;

– lt.col. Murariu Cristinel și lt.col. Florin Drăgoi din Statul Major al Forțelor Aeriene;

– un grup de cadre militare din Centrul 70 Geniu Pantelimon condus de către lt.col. Corbu Marius, înlocuitor al comandantului unității.

După terminarea ceremonialului la Monumentul Eroilor Armei Geniu, asistența s-a deplasat la bustul mr.ing. Panait Donici, ctitorul Armei Geniu din Armata României, unde s-a depus o jerbă de flori din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu”.