Activități Octombrie 2017

25 Octombrie, la Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare, s-a desfășurat ceremonialul militar organizat de Ministerul Apărării Naționale cu prilejul Zilei de 25 Octombrie – Ziua Armatei României.

La ceremonial au participat oficialități reprezentând Președinția, Senatul, Camera Deputaților și Guvernul României, Primăria Municipiului București, Ministerul Apărării Naționale, Corpul diplomatic și al Atașaților Militari acreditați la București, Asociația Veteranilor de Război, structurile asociative ale militarilor în rezervă și retragere, etc.
A.C.M.R.R. / Arma Geniu a fost reprezentată de grupul format din: lt.col.rz. Bolozan Mircea, col.rtg. Florea Ion, col.rtr. Gargaz Marian, mr. Iorga Maximilian, col.rz. Julea Cornel, mr.rtr. Marmara Viorel, gl.bg.rtr. Necula Florea, col.rz. Patrichi Emil și col.rtr. Pastia Petre.

Ceremonialul militar a fost organizat pentru cinstirea memoriei și omagierea eroilor căzuți la datorie pentru libertatea, independența și reîntregirea țării și a inclus: un scurt serviciu religios, depunerea coroanelor de flori și onorul gărzii de onoare către monument și participanți.

25 octombrie, Ziua Armatei Române. Ziua eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă

Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operațiuni și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

Militarii români din teatrele de operații sărbătoresc această zi prin organizarea unor ceremonii militare și a unor activități culturale și sportive, la care vor fi invitați și parteneri din coalițiile multinaționale.

Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaționale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare. Majoritatea lor activează sub egida NATO, al cărei membru România este din 29 martie 2004.

Prima acțiune de luptă a Armatei României în afara granițelor naționale, de după Revoluția din 1989, a început la 8 martie 1996, alături de contingentele armatelor statelor membre NATO și partenere, în teatrul de operații din Bosnia-Herțegovina, cu Batalionul 96 Geniu. În anul 2000, Armata României și-a început participarea la misiunea NATO KFOR din provincia Kosovo, cu personal de stat-major și, ulterior, cu subunități specializate, de nivel de companie.

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari, sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate. Iulie 2003 a marcat începutul contribuției militare românești la Operațiunea ”Iraqi Freedom”.

În ziua de 25 octombrie, sunt programate ceremonii militare de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei, din fața Universității Naționale de Apărare “Carol I”, și la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.