50 DE ANI DE LA INAUGURAREA DRUMULUI NAȚIONAL TRANSFĂGĂRĂȘAN
La 20 septembrie 1974, pe platoul Bâlea Lac, la cota 2042, a fost inaugurat Drumul Național Transfăgărășanul, DN 7 C, o adevărată magistrală a înălțimilor care traversează cel mai înalt lanț muntos din țara noastră, Munții Făgăraș, de la barajul lacului de acumulare Vidraru până la șoseaua Sibiu-Făgăraș, pe parcursul a 90,167 kilometri. Trecerea de pe versantul sudic pe cel nordic se realizează printr-un tunel lung de 887 de metri, situat între vârfurile Capra și Paltinul, la altitudinea de 2.042 metri.
Conform Hotărârii Consiliului de Miniștrii nr. 1116/1970, Ministerul Apărării Naționale a primit responsabilitatea executării infrastructurii drumului pe întregul traseu, cu suportarea cheltuielilor, în totalitate, din veniturile suplimentare obținute de minister din munca prestată de militari pe alte șantiere. Valoarea acestor cheltuieli depășea cu puțin jumătate din bugetul alocat întregului proiect, astfel că Transfăgărășanul a devenit una din cele mai eficiente investiții ale perioadei 1971-1975. Ministerul Apărării Naționale a încredințat executarea lucrărilor Trupelor de Geniu, iar coordonarea activității efectivelor de militari dislocate pe șantier a revenit Comandamentului Trupelor de Geniu, al cărui comandant era generalul-locotenent dr. Vasile Șlicariu.
În perioada de început armata a acționat cu două detașamente de geniști din Regimentul 1 Geniu Râmnicu Vâlcea, comandat de către locotenent-colonelul Ștefan Bediu, având ca prim locțiitor și inginer șef pe cpt.ing. Constantin Vână. Începând cu decembrie 1970, Regimentul 1 Geniu și-a retras efectivele în partea de „Sud”, iar partea de „Nord” a fost preluată de Regimentul 52 Geniu Alba Iulia, comandat de colonelul Nicolae Mazilu, având ca ing. șef pe mr.ing. Florea Necula. La începutul anului 1973 s-a executat o a doua mare manevră de forțe, în partea de „Sud” a șantierului, astfel că, Regimentul 1 Geniu s-a retras pe valea pârâului Capra, iar pe conturul lacului Vidraru a fost constituită o nouă unitate de geniu sub comanda colonelului Gheorghe Buzatu.
Pentru realizarea acestei lucrări de excepție, ce rivalizează cu marile drumuri din Alpi s-au executat circa 4 milioane metri cubi de terasament, 290 de mii metri cubi de fundații, 598 de mii metri pătrați de suprastructuri de macadam, 290 de mii metri cubi de zidărie, 830 de lucrări transversale, 27 de viaducte și poduri deosebit de rezistente, s-au folosit peste 6 milioane de kilograme de explozibil, iar utilajele și mașinile au consumat mai bine de 18 milioane de motokilometri.
Contribuția militarilor geniști la construcția Transfăgărășanului a fost hotărâtoare, iar munca militarilor, eroismul de care au dat dovadă în cei patru ani și jumătate de șantier a fost apreciată și prin acordarea a 533 de medalii ofițerilor, maiștrilor militari, subofițerilor și militarilor în termen, din care trei au fost răsplătiți cu cea mai înaltă distincție a statului român de la acea dată.
La împlinirea a 50 de ani de la inaugurare, vineri 20 septembrie 2024 s-au desfășurat în mai multe puncte ale drumului, ceremonialuri militare și religioase de cinstire a celor care au construit cel mai spectaculos drum din România. Acestea au avut ca organizator principal Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”.
Au participat peste 300 de persoane, veterani ai Transfăgărășanului, militari geniști în activitate, militari în rezervă și retragere membrii ai unor structure asociative: Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu (A.C.M.R.R.A.Ge.) „General Constantin N. Hârjeu”, Filiala Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge., Filiala Județenă Alba a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza”(A.N.C.M.R.R.), Filiala Județenă Vâlcea a A.N.C.M.R.R., Filiala Județeană Sibiu a Asociației Naționale Cultul Eroilor (A.N.C.E) „Regina Maria”, Asociația „Organizația Județeană Argeș” Basarab I, Pitești, Filiala Județeană Argeș a A.N.C.E. „Regina Maria”. La această sărbătoare au mai participat șeful de stat major al Brigăzii 10 Geniu, col. Brok Ludovic și comandantul Centrului de Instruire Sprijin pentru Luptă „Panait Donici”, col. Gâju Marius, precum și toți comandanții batalioanelor de geniu din Forțele Terestre. Trebuie remarcat faptul că, la activitate au participat și doi foști comandanți ai Brigăzii 10 Geniu, gl.bg.rtr. Vladu Mircea și gl.bg.r. Ionescu Vasile.
Au mai participat membrii ai Asociației Profesionale de Drumuri și Poduri România, conduși de președintele acesteia, d-na Horga Liliana, reprezentanți ai Asociației de Vexilologie „Tricolorul”, Pitești, reprezentanți ai autorităților publice din județul Argeș, precum și mass-media civilă și militară.
Din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu” a participat un grup format din 39 de membrii din București și din Filiala Brăila conduși de col.rtr. Mocan Ioan, președintele asociației. Din grupul asociației au făcut parte și doi veterani ai Transfăgărășanului, col.ing.rtr. Răduj Vasile și col.rtr. Simion Nicolae. Nu au putut efectua deplasare din motive de sănătate gl.bg.ing.rtr. Necula Florea, col.ing.rtr. Nicolici Ștefan, col.rtr. Constanda Constantin și col.rtr. Popovici Ioan, alți patru veterani ai Transfăgărășanului din asociația noastră.
La organizarea manifestărilor, asociația noastră a contribuit cu realizarea cocardelor tricolore, purtate în piept de participanți, realizarea unui pliant despre Transfăgărășan și a unui atestat privind participarea la cea de-a 50 aniversare a drumului care au fost distribuite participanților.
Ceremoniale militare și religioase s-au desfășurat la cele trei monumente ale Transfăgărășanului „Poarta Geniștilor”, „Poarta Întâlnirii” și „Monumentul Constructorilor Transfăgărășanului”.
La fiecare din cele trei monumente, ceremonialul a început cu primirea onorului de către comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, colonelul Sorin Călin și a continuat cu săvârșirea serviciului religios, prezentarea monumentului, susținerea unor alocuțiuni de către participanți și depunerea de coroane de flori.
Batalionul 136 Geniu „Apulum”, Alba Iulia și Centrul de Instruire Sprijin pentru Luptă „Panait Donici”, Râmnicu Vâlcea au asigurat garda de onoare împreună cu drapelele de luptă ale celor două unități și garda la monument, iar serviciul religios a fost săvârșit de către pr. Cristian Cosmin Ion de la Brăila și pr. Mihalache Ioan de la Râmnicu Vâlcea.
Manifestările omagiale au început la „Poarta Geniștilor” unde col.rtr. Mocan Ioan, președintele A.C.M.R.R.A.Ge., a prezentat semnificația monumentului și câteva informații referitoare la sectorul de drum unde se găsește acesta și la cei care au condus lucrările în aceste locuri.
La „Poarta Întâlnirii” a luat cuvântul col.rtr. Coman Nicolae, cel care a condus lucrările în porțiunea de drum unde este situat monumentul. Acesta a prezentat câteva amintiri din perioada când a lucrat pe șantierul drumului și și-a amintit cu emoție despre oamenii cu care a lucrat, dintre care unul se afla chiar lângă el, plt.adj.pr.rtr. Deszo Vince, tot din Alba Iulia, un subofițer cu mâini de aur, un foarte bun mecanic reparator care a făcut minuni în condițiile vitrege ale șantierului.
La cele două monumente, inaugurate odată cu Transfăgărășanul, au fost depuse coroane de flori din partea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu”, Filialei Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge., Filialei Județene Alba a A.N.C.M.R.R., Filialei Județene Sibiu a A.N.C.E. „Regina Maria” și Asociației Profesionale de Drumuri și Poduri România.
Șirul manifestărilor a continuat cu ceremonialul militar și religios desfășurat la „Monumentul Constructorilor Transfăgărășanului”, situat la kilometrul 102+200. Aici au prezentat alocuțiuni col.rtr. Dabu Vasile, veteran al Transfăgărășanului, președintele Filialei Județene Vâlcea a A.N.C.M.R.R. și col.rtr. Stoica Ilie, președintele Asociației „Organizația Județeană Argeș” Basarab I, Pitești.
S-au depus coroane de flori din partea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu”, Filialei Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge., Filialei Județene Alba a A.N.C.M.R.R., Filialei Județene Vâlcea a A.N.C.M.R.R., Asociației „Organizația Județeană Argeș” Basarab I, Pitești și Asociației Profesionale de Drumuri și Poduri România. La acest monument activitatea s-a încheiat cu dezvelirea și sfințirea unei plăci comemorative referitoare la evenimentul sărbătorit, realizată de către Asociația „Organizația Județeană Argeș” Basarab I, Pitești împreună cu Asociația de Vexilologie „Tricolorul”, Pitești.
Adunarea festivă dedicată împlinirii a 50 de ani de la inaugurarea Drumului Național Transfăgărășan a avut loc pe platoul de lângă cabana Bâlea Lac. După primirea raportului de către comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, colonelul Sorin Călin, a fost săvârșit serviciul religios. Au urmat alocuțiunile rostite de către col.rtr. Panduru Nicolae, președintele Filialei Județene Alba a A.N.C.M.R.R., col.rtr. Stoica Ilie, președintele Asociației „Organizația Județeană Argeș” Basarab I, Pitești, col.rtr. Dabu Vasile, președintele Filialei Județene Vâlcea a A.N.C.M.R.R., col.rtr. Mocan Ioan, președintele A.C.M.R.R.A.Ge. și col. Sorin Călin comandantul Brigăzii 10 Geniu. A fost dat citire și mesajului comun transmis cu această ocazie de către directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol și directorul general al Direcției Regionale de rumuri și Poduri Brașov, Tudor Duțu, cei care administrează drumul.
Activitatea a continuat cu înmânarea de către colonelul Călin Sorin a unor disticții militare acordate de Statului Major al Apărării unor participanți la construirea Transfăgărășanului. Apoi din partea Brigăzii 10 Geniu au fost acordate plachete aniversare comandanților batalioanelor de geniu prezenți și președinților asociaților participante.
Programul adunării festive a continuat cu acordarea veteranilor Transfăgărășanului și unor cadre militare în activitate și în rezervă de plachete, diplome și medalii aniversare din partea celor patru asociații ale cadrelor militare în rezervă participante (A.C.M.R.R.A.Ge., Filiala Județenă Alba a A.N.C.M.R.R., Filială Județenă Vâlcea a A.N.C.M.R.R., Asociației „Organizația Județeană Argeș” Basarab I, Pitești).
Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu” a acordat pe lângă cele 290 de atestate de participare la manifestările aniversare, 290 de pliante despre Transfăgărășan (acestea au fost distribuite participanților alături de cocarda tricoloră) și 20 de plachete aniversare „50 de ani, Drumul Național Transfăgărășan” unor membrii ai asociației și altor cadre militare în activitate, în rezervă și retragere. A fost acordat titlul de „Membru de onoare” al asociației col.ing.rtr. Răduj Vasile, col.rtr. Simion Nicolae și col.rtr. Popovici Ioan.
Autorul lucrării „Transfăgărășanul-Măreția Carpaților”, gl.bg.ing.rtr. Necula Florea, a pus la dispoziția noastră cinci exemplare din lucrarea respectivă pentru a fi înmânate participanților la adunarea festivă.
Activitatea s-a încheiat cu defilarea efectivelor militare din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum”, Centrului de Instruire Sprijin pentru Luptă ,,Panait Donici” Râmnicu Vâlcea și elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, pe platoul de la Cabana Bâlea Lac în sunetul muzicii militare a Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, Brăila.
Pe tot parcursul desfășurării manifestărilor aniversare am apreciat foarte buna organizare a acestora, realizată de către reprezentanții comandamentului Bg. 10 Ge. și B. 136 Ge. Cinste lor!
Respectul și recunoștința noastră se îndreaptă către cei care au contribuit la această realizare de excepție, Drumul Național Transfăgărășan!