31 mai 2020 – ZIUA ARMEI GENIU

MESAJUL

PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ ȘI ÎN RETRAGERE

DIN ARMA GENIU “GENERAL CONSTANTIN N. HÂRJEU” 

CU PRILEJUL ZILEI ARMEI GENIU

       

Sărbătorim la 31 mai 2020, împlinirea a 161 de ani de la înființarea Armei Geniu în Armata Română. De la înființarea primului batalion de geniu în baza aprobării domnitorului Alexandru Ioan Cuza și până în prezent, istoria armei geniu s-a identificat cu istoria Armatei Române. Participarea la marile evenimente militare din istoria poporului român, cum ar fi Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial, dar și la activitățile de mare amploare pentru amenajarea teritoriului național desfășurate pe timp de pace, au demonstrat atât utilitatea geniștilor, cât și seriozitatea și înaltul lor profesionalism.

După anul 1990, geniștii au fost prezenți în aproape toate teatrele de operații în care armata română a fost implicată, participând la misiuni de menținere a păcii și reconstrucție din Europa, Africa și Asia.

Armă preponderent tehnică, a creat și a fost deservită de-a lungul întregii sale istorii de oameni de excepție, cu o înaltă pregătire profesională și o ținută morală incontestabilă. Corpul ofițerilor de geniu a dat societății românești un mareșal al României, un prim-ministru, opt miniștrii de război, patru miniștrii ai lucrărilor publice, zece șefi ai Marelui Stat Major și șapte membri ai Academiei Române.

 

Stimați camarazi,

În această zi de sărbătoare, vă adresez sincerele mele gânduri de respect și prețuire pentru tot ceea ce ați făcut în întreaga dumneavoastră carieră militară, pentru dezvoltarea și modernizarea Armei Geniu.

Vă urez să aveți parte de sănătate și satisfacții alături de cei dragi.

 

LA   MULŢI  ANI !

 

Președintele Asociaţiei Cadrelor Militare

în Rezervă şi în Retragere din Arma Geniu

,,General Constantin N. Hârjeu”

 

Colonel (r.)  Ioan MOCAN