26 mai 2023 – COMEMORAREA MAIORULUI INGINER PANAIT DONICI, ÎNTEMEIETORUL ARMEI GENIU ÎN ARMATA ROMÂNĂ, ÎN COMUNA VALEA URSULUI, JUDEȚUL NEAMȚ

În preajma sărbătoririi a 164 de ani de la înființarea Armei Geniu, în ziua de 26.05.2023, în comuna Valea Ursului, județul Neamț, acolo unde își doarme somnul de veci maiorului ing. Panait Donici,  s-a desfășurat ediția a VII-a a Memorialul maior ing. Panait Donici”.

La activitate au fost prezenți locuitori ai comunei, reprezentanți ai administrației locale precum și un grup numeros de elevi de la Școala profesională din localitate, în costume populare, însoțiți de către prof. Iuliana Spătaru, directoarea școlii.

Din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu “General Constantin Hârjeu” au participat: col.rtr. Mocan Ioan, col.rtr. Belniceanu Petrică,  plt.adj.pr.r. Bugan Gheorghe și mr.r. Borcea Iulian (Filiala Brăila).

Ca invitați au mai participat plt.maj. Mușat Mircea din comandamentul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos” Brăila și mr.r. Botezatu Dan, reprezentantul Filialei Neamț a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”;

 Memorialul maior ing. Panait Donici a fost inițiat de către Asociația noastră în anul 2015, activitatea fiind organizată până în anul 2022 în colaborare de către A.C.M.R.R.A.Ge. cu Primăria și Consiliul local din comuna Valea Ursului, iar în acest an în colaborare cu Parohia bisericii din Valea Ursului, al cărei paroh este pr. Palcău Bogdan.

Activitatea de comemorare a debutat în interiorul bisericii cu slujba de pomenire săvârșită de către un sobor format din unsprezece preoți, sub conducerea Preacucernicului Părinte Antoce Dan-Alexandru, protopop de Bacău. Din sobor făcând parte și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Andrei Ioniță.

După slujbă, personalitatea maiorului inginer Panait Donici a fost evocată de către pr. Antoce Dan-Alexandru, protopop de Bacău, col.rtr. Mocan Ioan președintele A.C.M.R.R.A.Ge., prof. Iuliana Spătaru, directoare Școlii Profesionale Valea Ursului și preotul paroh Palcău Bogdan.

În continuare, președintele A.C.M.R.R.A.Ge., col.rtr. Mocan Ioan a acordat Premiului Special ,,Panait Donici”, în valoare de 500 lei, elevei  Codan Liliana, din Școala Profesională Valea Ursului.

Cu ocazia apropiatei aniversări a 164 de ani de la înființarea Armei Geniu și a desfășurării ediției a VII-a a Memorialului maior ing. Panait Donici, președintele A.C.M.R.R.A.Ge., col.rtr. Mocan Ioan a acordat mai multe diplome aniversare participanților la activitate, iar preotului paroh al bisericii Valea Ursului, Palcău Bogdan, i-a fost conferită Medalia „Maior ing. Panait Donici”, pentru activitatea neobosită de organizare a comemorării și menținerii vie a memoriei întemeietorului Armei Geniu.

Activitatea a continuat în curte bisericii, unde pe versurile Imnului Eroilor, cântat de Grupul psaltic „Sfânta Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, a avut loc depunerea coroanelor de flori la mormântul Maiorului ing. Panait Donici. S-au depus coroane de flori din partea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu și Primăriei comunei Valea Ursului.

În încheierea activității a avut loc predarea spre îngrijire a ,,Stejarului lui Donici”, aflat la intrarea în curtea biserici, către eleva Codanu Liliana, câștigătoarea din acest an a Premiului Special ,,Panait Donici”.