25 mai 2023 – COMEMORAREA MAIORULUI INGINER PANAIT DONICI, ÎNTEMEIETORUL ARMEI GENIU ÎN ARMATA ROMÂNĂ, ÎN COMUNA HORIA, JUDEȚUL NEAMȚ

În ciclul activităților dedicate aniversării în acest an a 164 de ani de la înființarea Armei Geniu, în ziua de 25.05.2023, zi de mare sărbătoare pentru români – Înălțarea Domnului – în comuna Horia, județul Neamț, la bustul maiorului ing. Panait Donici ridicat în anul 2019 în curtea bisericii, a avut loc ceremonia de comemorare a acestuia, activitate ce se desfășoară anual, începând cu anul 2016, în organizarea Filialei Brăila a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu “General Constantin N. Hârjeu”, Parohiei Horia, Primăriei și Consiliului Local al Comunei Horia.

Activitatea s-a desfășurat în prezența unui număr însemnat de locuitori ai comunei Horia și reprezentanți ai administrației locale, în frunte cu viceprimarul comunei Mihăilă Sandu. De asemenea a mai fost prezent la activitate un grup de elevi îmbrăcați în uniformele armatei române specifice secolului XIX și costume populare specifice zonei conduși de prof. Stoian Ramona Monica, directorul  Școlii Gimnaziale ,,Carmen Sylva” din localitate.

Din partea A.C.M.R.R.A.Ge. au participat: col.rtr. Mocan Ioan, col.rtr. Belniceanu Petrică, mr.r. Borcea Iulian și plt.adj.pr.r. Bugan Gheorghe.

Ca invitați au mai participat:

– lt.col.ing. Ciornei Gabriel, comandantul Centrului 83 Mentenanță, Roman și MM cl. I-a Zaharia Ciprian, maistru de comandă la aceeași unitate;

– plt.maj. Mușat Mircea din comandamentul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos” Brăila;

– reprezentanți ai Subfilialei Roman a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și  Retragere – col.rtr. Humă Vasile, col.rtr. Holderbaum Alexandru și col.rtr. Oprea Vasile;

– col.rtr Amiculăiesei Miluță, președintele Subfilialei Roman a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”;

În acest an, când activitatea s-a desfășurat cu ocazia Zilei Eroilor, slujba de pomenire a tuturor eroilor și de comemorare a maiorului ing. Panait Donici, ctitor al Armei Geniu, dar și ctitor al bisericii din localitatea Horia, a fost săvârșită de către un sobor de preoți format din preotul paroh Smerea Gheorghe, preotul Nicoară Vasile și preotul Ivănescu Gheorghe-Ionuț.

După slujbă, personalitatea maiorului ing. Panait Donici a fost evocată în cadrul unor scurte alocuțiuni de către  preotul paroh Smerea Gheorghe, col.rtr. Mocan Ioan, președintele A.C.M.R.R.A.Ge., Mihăilă Sandu viceprimarul comunei Horia și prof. Stoian Ramona-Monica, directorul  Școlii Gimnaziale ,,Carmen Sylva”.

Premiului Special ,,Panait Donici”, în valoare de câte 1.000 lei, a fost acordat elevei  Ciobanu Sofia, din Școala Gimnazială ,,Carmen Sylva”, fiind înmânat de către mr.r. Borcea Iulian, din partea Filialei Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge. și dl. Sandu Mihăilă din partea Primăriei Horia.

Din partea Filialei Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge., mr.r. Borcea Iulian a oferit diplome de excelență unora dintre participanți.

A urmat apoi ceremonialul de depunere de coroane de flori la bustul maiorului ing. Panait Donici. S-au depus coroane de flori din partea:

– Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu;

– Primăriei și consiliului local al comunei Horia;

– Preoților și consilierilor Parohiei bisericii Horia.

Activitatea a continuat la Monumentul eroilor de la intrarea principală în curtea bisericii, unde  s-au depus de coroane și jerbe de flori cu ocazia Zilei Eroilor, din  partea:

– Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu;

– Primăriei și consiliului local al comunei Horia;

– Preoților și consilierilor Parohiei bisericii Horia;

– Școlii Gimnaziale ,,Carmen Sylva”, Horia;

– organizației locale AUR.

În încheierea activității a avut loc predarea spre îngrijire a ,,Stejarului lui Donici”, aflat la intrarea principală în curtea biserici, către eleva Ciobanu Sofia, câștigătoarea din acest an a Premiului Special ,,Panait Donici”.