Home » Articole »

 

Știați că…?

Denumirea pe care o poartă astăzi cea mai veche și una dintre cele mai prestigioase universități din România, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj este dată, pe lângă numele celebrului bacteriolog și morfopatolog român, dr. Victor Babeș (1864 – 1926), de numele matematicienilor ardeleni, tată și fiu, Farkas şi János Bolyai.

Ceea ce este interesant de știut pentru noi, cadrele militare în activitate, în rezervă sau în retragere, este faptul că János Bolyai (1802 – 1860) a fost, la începutul carierei sale, inginer de geniu în armata austriacă. Fiu al matematicianului maghiar din Transilvania Farkaș Bolyai, János a manifestat, încă din copilărie, un interes și aptitudini deosebite pentru gândirea matematică, în care a fost inițiat de către tatăl său.

După absolvirea liceului, în 1817 și-a început studiile de inginerie la Academia Militară din Viena, pe care le-a absolvit în 1823, când a fost avansat la gradul de sublocotenent inginer în armata austriacă. Până în 1826 a lucrat la fortificațiile orașului Timișoara, ulterior fiind transferat, succesiv, la Arad, Oradea, Szeged, Lemberg, Olmütz, având gradul de căpitan. Din motive de sănătate, s-a pensionat în anul 1833, la vârsta de doar 31 de ani.

János Bolyai a fost un ”geniu” și în matematică. Primele contribuţii majore în domeniul matematicii datează încă de la vârsta de 19 ani, când, într-o scrisoare trimisă tatălui său, spunea: „din nimic am creat o lume nouă”. Mai târziu, acesta a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă şi că se poate dezvolta o nouă geometrie, mai generală, pe care a denumit-o ştiinţa absolută a spaţiului.

Janos Bolyai a fost preocupat şi de numerele complexe. Tot el a formulat principiile geometrizării fizicii, şi din acest motiv poate fi considerat un precursor al lui Albert Einstein.

În prezent, este general recunoscut faptul că Janos Bolyai a revoluţionat geometria, însă puţini au fost contemporanii săi care au înţeles şi au apreciat munca lui Bolyai. Printre ei, şi celebrul matematician Carl Gauss: „Zilele acestea am primit o mică lucrare despre geometria neeuclidiană, în care am găsit toate ideile si rezultatele mele proprii deduse cu mare eleganţă. Autorul este un foarte tânăr ofiţer austriac. Îl consider pe acest Bolyai un geniu de primă mărime”, scria Gauss în 1832.

Janos Bolyai era un poliglot desăvârşit; el vorbea nouă limbi străine, inclusiv chineza. A fost un violonist pasionat, dar şi un foarte bun spadasin.

Colonel (rz.) Emil Patrichi