ZIUA BRIGĂZII 10 GENIU ,,DUNĂREA DE JOS”

În perioada 30 – 31.05.2022, în garnizoana Brăila, au avut loc o serie de activități dedicate aniversării a 20 de ani de la înființarea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” și împlinirii a 163 de ani de la înființarea Armei Geniu în Armata României.

La aceste activități au participat membrii ai A.C.M.R.R.A.Ge. din București – col.rtr. Mocan Ioan, președintele Asociației, gl.lt.r. Ioniță Ariton, col.rtr. Gargaz Marian, col.r. Antonescu Valentin, col.rtr. Bâzdoacă Marin, col.rtr. Ene Eugen și lt.col.r. Praporgescu Claudiu, precum și un număr mare de membri ai Filialei Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge., dintre care – gl.bg.dr.rtr. Tofan Mihai, președintele Filialei, gl.bg.dr.rtr. Soare Gheorghe, gl.bg.rtr. David Alexandru, col.rtr. Simion Nicolae, col.rtr. Cristian Virgil, col.rtr. Mainea Aurel, col.rtr.Popovici Ioan.

 

În data de 30 mai 2022, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” a organizat în colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I”, la sediul acestuia, o serie de evenimente menite a marca cei 20 de ani de existență ai Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”. Programul manifestărilor a cuprins:

  • Simpozionul cu tema „Arma Geniu – trecut, prezent și viitor”;
  • Deschiderea expoziției tematice temporare „Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” – 20 de ani de existență”;
  • Expunerea „Poarta Focșanilor – considerente istorice”.

 

Marți, 31 mai 2022, în Piața Independenței din Brăila, a avut loc ceremonialul militar și religios cu ocazia sărbătoririi Zilei Armei Geniu și împlinirii a 20 de ani de la înființarea Brigăzii 10 Geniu ,,Dunărea de Jos”, în prezența reprezentaților Statului Major al Apărării, Statului Major al Forțelor Terestre, administrației locale, comandanților unităților militare din garnizoana Brăila, precum și a unui mare număr de invitați.

La ceremonie, unitățile din cadrul Bg. 10 Ge. au fost reprezentate de către comandanții acestora, însoțiți de câte un detașament de militari împreună cu drapelul de identificare al unității.

Activitatea a debutat cu săvârșirea serviciului religios de către un sobor de preoți militari și civili din garnizoana Brăila.

În semn de apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredințate au fost conferite distincții militare personalului brigăzii, iar Drapelul de Luptă al marii unități a fost decorat prin ordin al ministrului Apărării Naționale.

În cadrul ceremoniei, președintele Asociației, col.rtr. Mocan Ioan, a înmânat comandantului Brigăzii 10 Geniu, col. Călin Sorin, pentru sala de tradiții, drapelele de luptă (format redus) ale Regimentului 198 Pionieri și Regimentului 270 Pontonieri, model Republica Populară Română, reconstituite potrivit originalelor existente în Muzeul Militar Național.

Activitatea s-a încheiat cu defilarea detașamentelor de militari participante la ceremonie.

A urmat apoi o croazieră pe Dunăre, cu un bac autopropulsat din dotarea Batalionului Nave Treceri Fluviale, până la noul pod peste Dunăre  aflat în construcție, cu debarcarea în portul militar de la Vărsătura.