COMEMORAREA MAIORULUI INGINER PANAIT DONICI, ÎNTEMEIETORUL ARMEI GENIU ÎN ARMATA ROMÂNĂ, ÎN COMUNA VALEA URSULUI, JUDEȚUL NEAMȚ

În anul în care se împlinesc 165 de ani de la înființarea Armei Geniu, în ziua de 26.05.2024, în comuna Valea Ursului, județul Neamț, acolo unde își doarme somnul de veci maiorul ing. Panait Donici,  s-a desfășurat ediția a VIII-a a “Memorialului maior ing. Panait Donici”.

Activitatea a fost organizată în colaborare de către Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu “General Constantin N. Hârjeu” (A.C.M.R.R.A.Ge.), Parohia Valea Ursului și Primăria comunei Valea Ursului.

La activitate au fost prezenți locuitori ai comunei, reprezentanți ai administrației locale precum și un grup numeros de elevi de la Școala profesională din localitate, în costume populare, însoțiți de către prof. Iuliana Spătaru, directoarea școlii.

Din partea A.C.M.R.R.A.Ge. au participat: de la București – col.rtr. Mocan Ioan, col.ing.rtr.dr.ing Constantinescu Nicolae, col.ing.rtr.dr.ing. Olaru Gheorghe și de la Brăila – gl.bg.r.dr. Soare Gheorghe, col.rtr. Simion Nicolae, col.rtr. Popovici Ioan,  mr.r. Borcea Iulian, plt.adj.pr.r. Bugan Gheorghe.

Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” din Brăila  a fost reprezentată de către lt.col. Șuchea Remus, plt.maj. Mușat Mircea, plt.maj. Pisică George, plt. Oajdea Adrian, plt. Uzuneanu Alexandru, cap. Chiriță Marius și cap. Sârbu Cristian.

Ca invitați au mai participat gl.bg.r. Ionescu Vasile, fost comandant al Brigăzii 10 Geniu și gl.bg.r. Irina Oliviu, fost locțiitor al comandantului Diviziei 2 Infanterie.

În acest an am avut și un invitat special, în prezența d-lui Cocea Constantin, strănepot de soră al lui Panait Donici.

Activitatea a debutat în interiorul bisericii cu Sfânta Liturghie, urmată de săvârșirea  slujbei de pomenire de către un sobor de preoți, format din pr. paroh Palcău Bogdan, pr. Palade Sînică, pr. Tuchiac Daniel, pr. Antohi Bogdan și pr. Paiu Cornel.

După terminarea slujbei de pomenire, activitatea a fost moderată de către col. rtr. Mocan Ioan. Acesta a prezentat invitații și apoi semnificația activității, precum și câteva din principalele repere ale vieții și carierei maiorului ing. Panait Donici.

Au susținut scurte alocuțiuni preotul paroh Palcău Bogdan, primarul comunei Valea Ursului, gl.bg.r.dr. Soare Gheorghe, președintele Filialei Brăila a A.C.M.R.R.A.Ge., iar Constantin Cocea a transmis celor prezenți câteva din amintirile familiei cu privire la personalitate comemorată.

În continuare s-au acordat medalii și diplome aniversare.

Cu prilejul aniversării a 165 ani de la înființarea Armei Geniu în Armata României și comemorării întemeietorului acesteia, maiorul ing. Panait Donici, col.rtr. Mocan Ioan a acordat din partea A.C.M.R.R.A.Ge., medalii și diplome aniversare, după cum urmează:

  • Medalia maior ing. Panait Donici și diploma aniversară: Smeria Viorel, Spătaru Iuliana și Cocea Constantin;
  • Medalia maior ing. Panait Donici, cu tricolor: Grosu Elena;
  • Diploma aniversară: Palade Sînică, pr. Tuchiac Daniel, pr. Antohi Bogdan, pr. Paiu Cornel și Radu Casian;

În semn de recunoaștere a contribuției avute la organizarea ediției a VIII-a a “Memorialului maior ing. Panait Donici”, preotului paroh Palcău Bogdan i-au fost înmânate din partea A.C.M.R.R.A.Ge. diploma aniversară, Placheta ”40 de ani, Canalul Dunăre-Marea Neagră” și Stegulețul de identificare al A.C.M.R.R.A.Ge.

Toate diplomele și medaliile acordate au fost însoțite de numărul aniversar al Revistei Armei Geniu, editată de către Centrul de Instruire Sprijin Luptă ”Panait Donici”- Râmnicu Vâlcea, pliantul ”Arma Geniu, 165 de ani de existență” și insigna reprezentativă a armei geniu.

Din partea Primăriei comunei Valea Ursului, primarul Smeria Viorel a acordat diplome aniversare următorilor participanți: gl.bg.r.dr. Soare Gheorghe, gl.bg.r. Ionescu Vasile, gl.bg.r. Irina Oliviu, col.rtr. Mocan Ioan, col.rtr. Simion Nicolae, col.ing.rtr.dr.ing. Constantinescu Nicolae, col.ing.rtr.dr.ing. Olaru Gheorghe, col.rtr. Popovici Ioan,  mr.r. Borcea Iulian, plt.adj.pr.r. Bugan Gheorghe, lt.col. Șuchea Remus, plt.maj. Mușat Mircea, plt.maj. Pisică George, plt. Oajdea Adrian,   plt. Uzuneanu Alexandru, cap. Chiriță Marius, cap. Sârbu Cristian, Grosu Elena și Cocea Constantin.

În acest an, Premiul Special ,,Maior ing. Panait Donici”, în valoare de 1.000 lei, acordat pentru rezultate deosebite la învățătură, a fost câștigat de elevul Novac Răzvan Mihai, din clasa a VII-a a Școlii Profesionale Valea Ursului. Diploma, suma de bani și medalia maior ing. Panait Donici cu tricolor au fost înmânate de către col.rtr. Mocan Ioan și primarul Smeria Viorel. Premiul este acordat de către A.C.M.R.R.A.Ge. împreună cu Primăria comunei Valea Ursului.

În încheierea activității din interiorul bisericii a avut loc și un scurt recital de cântece patriotice, oferit de către un cvartet coral mixt format din membri ai corului Filarmonicii de Stat Moldova, din Iași, profesori de muzică și muzicieni profesioniști, sub bagheta lui Radu Casian.

Activitatea a continuat în curtea bisericii, unde, în sunetul trompetei cap. Chiriță Marius, s-au    depus coroane de flori la mormântul maiorului ing. Panait Donici din partea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, Primăriei comunei Valea Ursului și Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu.

În încheierea activității a avut loc predarea-primirea spre îngrijire a ,,Stejarului lui Donici”, aflat la intrarea în curtea biserici, între eleva Codanu Liliana, câștigătoarea Premiului Special ,,Maior ing. Panait Donici” în anul 2023 și elevul Novac Răzvan Mihai, câștigătorul din acest an al premiului.