Comunicate Octombrie 2019

  • 22 Octombrie, cu prilejul Zilei de 25 Octombrie – Ziua Armatei României, în Aula „Alexandru Ioan Cuza” a  Ministerului Apărării Naționale, în prezența ministrului apărării naţionale – Gabriel Leş, s-a desfășurat spectacolul festiv ,,Omagiu Armatei Române”, organizat de către Asociaţia Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”.  

La acest eveniment, dedicat împlinirii a 75 de ani de la eliberarea întregului teritoriu național de sub ocupația germano-hortistă și 60 de ani de la instituirea Zilei de 25 Octombrie ca Ziua Armatei României (Decret nr. 381 / 01.10.1956) au participat copii de vârstă școlară, elevi din colegiile naționale militare, studenți ai Academiei Tehnice Militare, veterani de război, cadre militare active, în rezervă și retragere din garnizoana București.

A.C.M.R.R. / Arma Geniu a fost reprezentată de către gl.bg.rtr. Ciornei Vasile, și col.rtr. Florea Ion.

După intonarea Imnului de Stat al României de către Muzica Reprezentativă a Armatei și păstrarea unui moment de reculegere pentru eroii căzuți la datorie pentru întregirea și reîntregirea națională, spectacolul a continuat cu vizionarea unui colaj de filme având ca tematică acțiunile desfășurate de armata română în campania antihitleristă (august 1944 – mai 1945), decernarea de distincții onorifice unor veterani de război, recitaluri de poezii și dansuri populare.

  • 16 Octombrie, la invitația Asociației Cadrelor Militare de Căi Ferate și Transporturi Militare, gl. bg. Duminică Gheorghe, col. Gargaz Marian, col. Mocan Ioan și col. Pantazi Vasile au participat la ceremonialul organizat cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea primei Brigăzii de Căi Ferate și Pontonieri în cadrul Comandamentului Trupelor de Comunicații din compunerea Inspectoratului Tehnic al Geniului.

La ceremonial au fost prezenți reprezentanți de seamă ai căilor ferate române: dl. Minea Ionel – secretar de stat în Ministerul Transporturilor, dl.ing. Chiper Marius – directorul Companiei Naționale de Căi Ferate și dl. ing. Belu Radu / Divizia Patrimoniu a Regionalei Căi Ferate Brașov; cadre militare active din Centrul de Coordonare a Mișcării / Comandamentul Logistic Întrunit, precum și cadre militare de căi ferate și transporturi militare din rezervă și retragere.

Cu acest prilej la intrarea de pe str. Dinicu Golescu a Palatului C.F.R., locație în care Brigada Căi Ferate a funcționat în perioada 1956-1999 a fost dezvelită o placă comemorativă care atestă înființarea la 16 Noiembrie 1919 a Brigăzii de Căi Ferate și Pontonieri. Serviciul religios pentru binecuvântarea plăcii menționate a fost oficiat de către P.S. Părintele Niculescu Marius – preotul militar al Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul,, București.

Au prezentat alocuțiuni cu privire la evoluția structurală și activitatea Brigăzii de Căi Ferate: col.rtr. Vasile Constantin – președintele Asociației Cadrelor Militare de Căi Ferate și Transporturi Militare, gl.bg.rtr. Duminică Gheorghe – fost comandant al brigăzii în perioada în perioada 1994-1999 și ing. Belu Radu.

Evenimentul aniversar s-a încheiat într-o atmosferă sărbătorească în cadrul unui prânz camaraderesc organizat la restaurantul Calise.

 

 
ro_RORomanian
ro_RORomanian