Comunicate Octombrie 2019

  • 25 Octombrie, col. Julea Cornel, col. Bâzdoacă Marin, col. Leonte Ion, col. Felie Lucian, col. Dincă Constantin și col. Spiridon Octavian au participat la reuniunea cadrelor militare din rezervă și retragere care au activat în fostul Regiment 2 Pontonieri „Eftimie Croitoru” organizată în garnizoana Turnu Măgurele, cu prilejul Zilei de 25 Octombrie – Ziua Armatei României.

În deschiderea emoționantului eveniment, s-a ținut un moment de reculegere pentru camarazii trecuți în lumea celor de apoi.
Într-o atmosferă sărbătorească „ca pe vremuri” cei 62 de participanți au depănat diverse amintiri din perioada în care regimentul a funcționat în garnizoana Turnu Măgurele.

  • 25 Octombrie, col. Mocan Ioan, col. Zaharcu Steluța, col. Pastia Petre, col. Patrichi Emil, col. Spătaru Dumitru, col. Nistor Silviu, col.ing. Nicolici Ștefan, col.ing. Mitroi Niță, col.ing. Piersecă Constantin, col. Pleșanu Marcu, col. Botezatu Neculai, col.ing. Afanase Ionel, col. Iordache Nicolae, lt.col. Mocleașă Marius și d-na Salan Marilena au participat la ceremonialul militar organizat de către Statul Major al Forțelor Terestre, la Monumentul Eroilor din Arma Geniului – Leul cu prilejul Zilei Armatei României.
    Pentru desfășurarea ceremonialului, garnizoana București a desemnat un Detașament de Onoare, cu Drapelul de Luptă / Batalionul 96 Geniu, iar oficierea acestuia a fost asigurată de către gl.bg. Liviu Marian Mazilu, locțiitorul pentru resurse al șefului Statului Major al Forțelor Terestre.
    Pentru cinstirea memoriei înaintașilor căzuți la datorie în timpul campaniilor celui de-al doilea război mondial s-au depus coroane de flori din partea Statul Major al Forțelor Terestre, a Batalionului 96 Geniu și a Asociației noastre.

La ceremonial au participat cadre militare active din garnizoana București, precum și reprezentanți ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ,,Alexandru Ioan Cuza” din sectoarele bucureștene.

În același context, gl.bg. Tofan Vasile, col. Belniceanu Petrică și col. Pop Teodor au participat la ceremonialul militar organizat sub egida Ministerului Apărării Naționale la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.

Ceremonialul a inclus: primirea Președintelui României, depuneri de coroane de flori și schimbarea gărzii la Mormânt, oficierea serviciul religios în memoria eroilor neamului, decorarea Drapelului de Luptă al Comandamentului Forţelor Întrunite, depunerea jurământului militar de către elevii Școlii de Muzică, cadeții Universității Naționale de Apărare, studenții Academiei Tehnice Militare și ai Institutului de Medicină Militară, onorul și defilarea Gărzii de Onoare asigurată de către Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” și a Muzicii Reprezentative a Armatei.

  • 22 Octombrie, cu prilejul Zilei de 25 Octombrie – Ziua Armatei României, în Aula „Alexandru Ioan Cuza” a  Ministerului Apărării Naționale, în prezența ministrului apărării naţionale – Gabriel Leş, s-a desfășurat spectacolul festiv ,,Omagiu Armatei Române”, organizat de către Asociaţia Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”.  

La acest eveniment, dedicat împlinirii a 75 de ani de la eliberarea întregului teritoriu național de sub ocupația germano-hortistă și 60 de ani de la instituirea Zilei de 25 Octombrie ca Ziua Armatei României (Decret nr. 381 / 01.10.1956) au participat copii de vârstă școlară, elevi din colegiile naționale militare, studenți ai Academiei Tehnice Militare, veterani de război, cadre militare active, în rezervă și retragere din garnizoana București.

A.C.M.R.R. / Arma Geniu a fost reprezentată de către gl.bg.rtr. Ciornei Vasile, și col.rtr. Florea Ion.

După intonarea Imnului de Stat al României de către Muzica Reprezentativă a Armatei și păstrarea unui moment de reculegere pentru eroii căzuți la datorie pentru întregirea și reîntregirea națională, spectacolul a continuat cu vizionarea unui colaj de filme având ca tematică acțiunile desfășurate de armata română în campania antihitleristă (august 1944 – mai 1945), decernarea de distincții onorifice unor veterani de război, recitaluri de poezii și dansuri populare.

  • 16 Octombrie, la invitația Asociației Cadrelor Militare de Căi Ferate și Transporturi Militare, gl. bg. Duminică Gheorghe, col. Gargaz Marian, col. Mocan Ioan și col. Pantazi Vasile au participat la ceremonialul organizat cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea primei Brigăzii de Căi Ferate și Pontonieri în cadrul Comandamentului Trupelor de Comunicații din compunerea Inspectoratului Tehnic al Geniului.

La ceremonial au fost prezenți reprezentanți de seamă ai căilor ferate române: dl. Minea Ionel – secretar de stat în Ministerul Transporturilor, dl.ing. Chiper Marius – directorul Companiei Naționale de Căi Ferate și dl. ing. Belu Radu / Divizia Patrimoniu a Regionalei Căi Ferate Brașov; cadre militare active din Centrul de Coordonare a Mișcării / Comandamentul Logistic Întrunit, precum și cadre militare de căi ferate și transporturi militare din rezervă și retragere.

Cu acest prilej la intrarea de pe str. Dinicu Golescu a Palatului C.F.R., locație în care Brigada Căi Ferate a funcționat în perioada 1956-1999 a fost dezvelită o placă comemorativă care atestă înființarea la 16 Noiembrie 1919 a Brigăzii de Căi Ferate și Pontonieri. Serviciul religios pentru binecuvântarea plăcii menționate a fost oficiat de către P.S. Părintele Niculescu Marius – preotul militar al Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul,, București.

Au prezentat alocuțiuni cu privire la evoluția structurală și activitatea Brigăzii de Căi Ferate: col.rtr. Vasile Constantin – președintele Asociației Cadrelor Militare de Căi Ferate și Transporturi Militare, gl.bg.rtr. Duminică Gheorghe – fost comandant al brigăzii în perioada în perioada 1994-1999 și ing. Belu Radu.

Evenimentul aniversar s-a încheiat într-o atmosferă sărbătorească în cadrul unui prânz camaraderesc organizat la restaurantul Calise.