Comunicate Februarie 2018

02.2018

La Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” / Sala ”Ion Lucian”, a avut loc lansarea volumului de poeme ”Aripi de gânduri” al poetei IOANA PIERSICĂ, soția col.ing. Constantin Piersică – membru al A.C.M.R.R. / Arma Geniu.

În prezența unui public iubitor de artă, doamna Scurtu L. – directoarea centrului cultural, gazda acestui eveniment, a prezentat C.V.-ul literar al autoarei; în continuare, acțiunea a fost moderată de poeta Victoria Milescu, care a făcut recenzia cărții și a recitat câteva din poeziile ferventei scriitoare. Au rostit alocuțiuni și au recitat poezii, din volumul prezentat, poeta Tatiana Rădulescu și scriitorii Geo Călugăru și Florin Grigoriu, iar inegalabila, vulcanica și fermecătoarea actriță Doina Ghițescu a susținut un recital savuros, declamând câteva dintre cele mai frumoase poezii ale Ioanei Piersică.

Din partea A.C.M.R.R. din Arma Geniu au participat: col.(rtg.) Steluța Zaharcu, col.ing.(rtg.) Constantin Piersică, col.ing.(rtg.) Liviu Druhora cu soția, col. ing.(rz.) Nicolae Constantinescu și col.(rz.) Emil Patrichi.

*                           *

*

 

23-24 Februarie

La invitația Asociaţiei „Ţara Iancului – Iubirea Mea”, col.rtr. Zaharcu Steluța, col.rz. Julea Cornel și col.ing. Piersecă Constantin împreună cu soția, au participat la Festivalul Cultural – Patriotic „Ţara Crăişorului”, ediţia a XI-a, cu tema „Revoluţiile române transilvane de la 1784 (234 de ani), 1848 (170 de ani) şi 1918 (100 de ani) cu ofurile, cicatricile şi rănile lor care mai dor”.

Festivalul s-a desfășurat în loc. Albac, jud. Alba, cu ocazia împlinirii a 233 de ani (febr.1785) de la martiriul Eroilor Neamului românesc Horea, Cloşca şi Crişan – cetăţeni de onoare post-mortem ai comunei Albac şi a 580 de ani (feb. 1438) de la aprobarea convenţiei dintre nobilii unguri, saşi şi secui numită „Unio Trium Nationum” care a instaurat oficial sclavia, rasismul şi genocidul contra românilor ardeleni declaraţi „toleraţi”, cu urmări dezastroase până în zilele noastre.

Prima zi a fost dedicată în exclusivitate Simpozionului Național cu  tema: Revoluția română transilvană de la 1784-1785 condusă de Horia, Cloșca și Crișan și cei 107 conducători locali, în contextul suferințelor și revendicărilor de veacuri ale românilor – cauze, evenimente, personalități, locuri,  urmări, ecouri.

În cea de- doua zi a festvalului, s-a desfășurat ceremonialul religios pentru pomenirea eroilor martiri și depunere de coroane și jerbe de flori la Grupul Statuar ,,Horea, Cloșca și Crișan” din piața publică a loc. Albac,  iar apoi Simpozionul-dezbatere de nivel  Național, cu tema: „Lupta și armele de astăzi ale românilor în general și ale românilor ardeleni și ale moților în special, pentru identitate, demnitate, adevăr , drepturi și dreptate” .

În cadrul simpozionului:

– col.rz. Julea Cornel a prezentat Mesajul A.C.M.R.R. / Arma Geniu cu prilejul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Cultural – Patriotic ,,Țara Crăișorului” și a evocat personalitatea generalului Constantin N. Hârjeu;

– doamna Ioana Piersecă, soția col.ing. Constantin Piersică, membru al A.C.M.R.R. / Arma Geniu, a prezentat volumul de poeme ”Aripi de gânduri” și a donat 12 exemplare bibliotecilor din localitățile participante la festival;

– domnul ing. Ioan Paul Mărginean, președintele Asociaţiei „Ţara Iancului – Iubirea Mea”, în semn de înaltă considerațiune a acordat A.C.M.R.R. / Arma Geniu o Diplomă Aniversă.

 

MESAJUL Asociației Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Arma Geniu
,,General Constantin N. Hârjeu” cu prilejul celei de-a XI-a ediții
a Festivalului Cultural – Patriotic ,,Țara Crăișorului”

Privilegiul și onoarea de a fi reprezentați la un eveniment cultural – patriotic semnificativ prin care se deschide agenda manifestărilor omagiale consacrate sărbătoririi Centenarului Făuririi Statului Național Unitar Român, constituie și pentru Asociația Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Arma Geniu un nou prilej de a ne exprima bucuria de a fi împreună, precum și recunoștința pentru preocuparea constantă și meritorie a asociației dumneavoastră pentru recunoaşterea şi consolidarea unor adevăruri existențiale de referință ale neamului românesc.

Incontestabil, dealungul celor peste 10 ani de existență, Asociația ,,Țara Iancului – Iubirea Mea” și Clubul de elevi-voluntari ,,Crăișorii”, prin programele cultural-educative interactive și pluridisciplinare au reprezentat şi reprezintă o autentică vatră de educație patriotică şi moral – cetățenească, de formare a ”crăișorilor” în spiritul valorilor testamentare ale patronului spiritual al asociației dumneavoastră.

Prin tematica abordată, am perceput acest festival și ca pe un eveniment ,,in memoriam”, fapt pentru care considerăm, mai mult ca oricând, că este de datoria noastră, a celor prezenți, să aprindem candela recunostinței şi să aducem un pios omagiu tuturor înaintașilor căzuți la datorie, convinși fiind că jertfa lor va rămâne nepieritoare, iar numele lor înscris pe panoplia eroilor neamului românesc multimilenar va constitui pildă pentru generațiile viitoare.

În zi de mare sărbătoare, îngăduiți-mi ca în numele geniștilor din rezervă și retragere  ai asociației noastre, să vă prezint un emoționant onor camaraderesc, să vă felicit pentru remarcabilele realizări înscrise în propria Carte de Onoare, deschisă în urmă cu 10 de ani, și să exprim totodată respectul și prețuirea pentru remarcabila dumneavoastră contribuție în menținerea vie a spiritului patriotic și a cultului pentru promovarea valorilor naționale, a credinței, limbii și tradițiilor străbune, a trecutului istoric și a eroilor neamului românesc, în hotarele sale multimilenare.

Fie ca acest eveniment omagial memorabil să aducă în sufletul tuturor celor prezenți satisfacția deplină a unei reușite cultural-patriotice menită să ne reamintească ceea ce suntem, liniște sufletească și puterea de a trăi în continuare o viață demnă de marii noștri înaintași, fără griji majore. Vă urez să fiți sănătoși și să vă bucurați pe deplin de împliniri profesionale și familiale, iar puterea de muncă și norocul să vă însoțească pretutindeni întru împlinirea cu succes a tuturor proiectelor asumate.

Vivat Asociația ,,Țara Iancului-Iubirea Mea”!

 

Preşedintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă
și Retragere din Arma Geniu ”General C.N. Hârjeu”
Colonel (rtr.) Gargaz Marian

*                           *

*

 

23 Februarie

În garnizoana Brăila, s-a desfășurat ceremonialul militar și religios prilejuit de sărbătorirea la 152 de ani de atestare istorică a Zilei Pontonierilor și a Zilei Batalionului 72 Geniu ,,General Constantin Savu”.

La festivitate au participat, în calitate de invitați:

– comandantul Brigăzii 10 Geniu, col. Ionescu Vasile și comandanții tuturor structurilor militare din garnizoana Brăila;

– reprezentanți ai A.C.M.R.R. / Arma Geniu: col.rz. Gargaz Marian, col.rz. Mocan Ioan, col.rz. Bâzdoacă Marin, col.rz. Ene Eugen, col.rz. Vasiliu Ion, col. Florea Ion / Filiala București, col. Scarlat Marin / Sucursala Buzău; președintele Filialei Brăila, gl.bg. Tofan Mihai împreună cu un grup de 25 membri locali;

– comandanții Batalioanelor: 3 Geniu Buzău, lt.col. Chiroiu Adrian; 52 Geniu Satu Mare, lt.col. Gheorghe Balasz; 96 Geniu București, lt.col. Cristian Cârjeu; 136 Geniu Alba Iulia, lt.col. Mihai Rusu; 110 Logistic Brăila, lt.col. Laurențiu Vâlcu; Nave Treceri Fluviale, col. Constantin Andrei.

Ceremonialul aniversar a inclus:

– alocuțiuni evocative prezentate de către comandantul Batalionului 72 Geniu, lt.col. Gheorghe Adrian, comandantul Brigăzii 10 Geniu, col. Ionescu Vasile și președintele A.C.M.R.R. / Arma Geniu, col.rtr. Gargaz Marian;

– serviciul religios adecvat evenimentului aniversar;

– acordarea unei Diplome Aniversare Batalionului 72 Geniu, de către col.rtr. Gargaz Marian, din partea A.C.M.R.R. / Arma Geniu;

– acordarea de distincții aniversare, de către comandantul Batalionului 72 Geniu unor invitați, foștilor comandanți ai batalionului (col.rz. Ene Eugen, col.rz. Bâzdoacă Marin, col. Ionescu Vasile și col. Călin Sorin) și unor militari activi (ordine, medalii și plachete);

– pomenirea eroilor pontonieri și depunerea de coroane de flori la monumentele ridicate în memoria acestora, în incinta cazărmii;

– onorul și defilarea unității;

– vizitarea sălii tradițiilor batalionului și a unei expoziții cu creații artistice și de artă fotografică reprezentative din activitatea pontonierilor brăileni, organizată de col.rtr.arh. Florea Ion, membru al Filialei București a A.C.M.R.R. / Arma Geniu;

Sărbătoarea pontonierilor brăileni s-a încheiat în cadrul unei agape camaraderești, organizată la localul Cercului Militar din zona Vărsătura.

*                           *

*

 

22 Februarie

La inițiativa și în organizarea Asociației Ofițerilor de Rezervă din România (AORR) la Palatul Parlamentului s-a desfășurat întâlnirea între secretarul general al Partidului Social Democrat, domnul Marian Neacșu și delegația reprezentând Forumul Structurilor Asociative din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din care face parte și A.C.M.R.R. / Arma Geniu, având ca tematică de lucru stadiul și parcursul legislativ a OUG 59 / 2017, sens în care s-a exprimat preocuparea și îngrijorarea celor 150.000 de rezerviști militari față de prevederile acestui act normativ.

Decanul de vârstă al reprezentanților structurilor asociative mai sus menționate, președintele în exercițiu al Forumului, dl. Gl.lt.rz. Nicolae Gropan a prezentat demnitarului scopul și motivele care au generat această întâlnire.

Au fost argumentate, cu exemple concrete, efectele discriminatorii generate de actul normativ atât în interiorul segmentului socio-profesional pe care îl reprezintă cadrele militare în rezervă și retragere, între diferite categorii de rezerviști militari, cât și a acestui segment față de celelalte categorii de pensionari. Prevederile OUG 59/ în art. VII fac inoperant un principiu, acela al actualizării pensiilor militare de stat, în timp ce pensiile în sistemul public se actualizează prin creșterea punctului de pensie.

Având în vedere agenda sesiunii parlamentare actuale s-a solicitat reprezentatului PSD să faciliteze un dialog al reprezentaților structurilor noastre asociative cu președintele Comisiei de muncă și protecție socială din Camera deputaților și cu liderul grupului parlamentar al PSD din această Cameră.

În același context, din perspectiva dezvoltărilor legislative privind noua lege a pensiilor din sistemul public, s-a reiterat poziția structurilor noastre asociative prin care se solicită să se mențină legislația privind pensia militară de stat.

Din discuții a mai reieșit faptul că sunt necesare menținerea și întărirea dialogului cu formațiunea politică majoritară și instuționalizarea acestuia prin mecanisme care să ducă la o mai bună informare reciprocă și sprijin în realizarea intereselor și obiectivelor asociațiilor noastre.

.A fost subliniat, în sensul celor de mai sus, disponibilitatea corpului de rezerviști de a se implica în problematica de ansamblu a rezervei Armatei României și la dezvoltarea și perfecționarea legislației aferente acesteia.

Secretarul general al PSD a ținut să precizeze că apreciază și susține dialogul cu structurile noastre asociative, că va da curs și va asigura întâlnirea cu parlamentarii respectivi și că se va preocupa, ca la finele lunii martie, să asigure o întrevedere și cu liderul PSD.

La încheierea întrevederii a fost înmânată domnului Marian Neacșu o copie a Memorandum-ului adresat președintelui Comisiei de muncă și protecție socială din Camera deputaților, Cameră decizională la Legea de aprobare a OUG/2017, convenit și semnat la 17 ianuarie 2018 de către toate structurile asociative ale rezerviștilor militari, precum și unele propuneri care vin în sprijinul justificării solicitărilor în cauză.

 

PROPUNERI PRIVIND ELIMINAREA UNOR PREVEDERI DIN OG 59/2017
– CONSECINȚE ȘI AJUSTĂRI –

 

  1. ELIMINAREA ART. VII din OG 59/2017

Eliminarea acestuia resetează legea la situația anterioară promulgării  O.G 59 / 2017.

Legea 223 prevede  două mecanisme de creștere a pensiei:

  1. ACTUALIZAREA – Conform art. 60 (1) potrivit căruia : „ Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

Art. 60 (4) prevede că procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) „se stabilește prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

În consecință:

Simulările efectuate pe procedura de calcul a CSP arată că până  în 2020 actualizarea pensiilor militare prin creșterea soldei de funcții și a gradului militar/profesional nu conduce la creșterea spectaculoasă a pensiilor militare.

Prin creșterea soldei de funcție cu 15% în conformitate cu legea 152/2017 prin actualizare, cvasiunanimitatea pensiilor scad cu câteva procente sub valoarea aflată în plată.

Se poate elabora o nouă procedură de actualizare transparentă de către CSP într-o manieră care să asigure creșterea pensiilor militare într-o manieră corelată cu  creșterea fondului de pensii bugetat.

  1. INDEXAREA – conform art. 59(1) „Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”.

Cele două mecanisme merg în balans.

Pensia se mărește cu valoarea cea mai mare rezultată din aplicarea unuia din cele două mecanisme.

Prin urmare prin actualizare sau indexare, se poate realiza o creștere etapizată a pensiilor militare prin aplicarea unei restricții care să prevadă că nu se poate depăși valoarea unui punct de pensie din viața civilă.

  1. VALORIFICAREA STAGIILOR DIN VIAȚA CIVILĂ 

Conform art. 77 „Pensionarii militari care realizează stagii de cotizare în sistemul public de pensii sau care realizează vechime în muncă în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii și care nu au fost valorificate la stabilirea pensiei militare de stat pot solicita stabilirea drepturilor de pensie în sistemul public de pensii ori în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, în condițiile protocoalelor încheiate între entitățile implicate”.

Procedura de calcul a pensiei militare emisă de CSP evidențiază că pentru a atinge plafonul maxim (102%) care include și OMM sunt suficienți 36 de ani vechime cumulată. Prin recalcularea pensiei militare conform Legii 223 toată vechimea cumulată (realizată în viața civilă) care depășește 36 de ani se pierde prin plafonare la 85%. Avem situații în care se pierd și 20 de ani vechime cumulată în viața civilă .

În consecință se impune o procedură prin care CSP să trimită la vârsta standard, la cererea solicitantului către casele de pensii județene din sistemul public de pensii anii o situație cu anii care depășesc cei 36 de ani vechime cumulată și care prevede numai anii de viață civilă.

În situația actuală asistăm practic la o confiscare a pensiei civile. 

  1. Pensiile militare au în acest moment la grade și funcții egale valori diferite în funcție de anul ieșirii la pensie. ÎN NATO nu există diferențe la aceiași categorie mai mari de 14-20%.

Se poate începe într-un interval de timp mediu (4-6 ani) , după exemplul aplicării Legii 223 un proces de recalculare – actualizare începând cu pensiile cele mai mici astfel încât să poată fi realizat procesul de egalizare – apropiere a pensiilor pe grade și funcții similare.

Este adevărat că în acest interval o parte din pensionarii militari vor deceda. În consecință banii rezultați din procesul de recalculare-actualizare vor fi acordați familiilor sau urmașilor acestora  având ca referențial anul si luna decesului. 

 

*                           *

*

22 Februarie

În garnizoana Brăila s-a desfășurat Adunarea anuală a Filialei locale a A.C.M.R.R. / Arma Geniu.

Activitatea a avut loc în sala de festivități a Brigăzii 10 Geniu, în prezența a 41 de membri activi și a următorilor invitați: comandantul Brigăzii 10 Geniu, col. Ionescu Vasile; președintele A.C.M.R.R. / Arma Geniu, col.rz. Gargaz Marian însoțit de col.rz. Mocan Ioan (vicepreședinte), col.rz. Bâzdoacă Marin, col.rz. Vasiliu Ion și col. Florea Ion / Filiala București, plut.adj.rz. Bugan Gheorghe / loc. Horia, jud. Neamț.

În cadrul adunării s-au fost prezentat datele de referință cu privire la activitatea Filialei (gl.bg.rz. Tofan Mihai), raportul Comisiei de Cenzori și execuția bugetară în cursul anului 2017 (col. Popovici Ion), programul de activitate și bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2018 (col.rtr. Cristian Virgil, col. Popovici Ion).

Cu acest prilej a fost reiterată Hotărârea Adunării Generale din anul anterior potrivit căreia, până la 31 Mai 2019, Filiala Brăila în colaborare cu autoritățile din comuna Horea / jud. Neamț vor ridica în curtea bisericii din această localitate o lucrare sculpturală reprezentând bustul maiorului Panait Donici, întemeietorul Armei Geniu.

În partea a doua a adunării, în contextul acțiunilor dedicate comemorării Centenarului Marii Uniri, au fost evocate faptelor de arme ale pontonierilor români în cadrul Campaniilor Războiului de Întregire Națională (gl.bg.rz. Mihai Tofan) și personalitatea Generalului Constantin N. Hârjeu (col.rtr. Marian Gargaz).

Activitatea s-a încheiat cu o masă camaraderească organizată la popota garnizoanei.